Bläddra

Creole love call

Köp här

Creole love call

Köp här

Kommer kulturen att bli ett offer i den pågående globaliseringen, eller kommer den att bli en av vinnarna? I Creole Love Call argumenterar Carl Rudbeck för tanken att den nya världsordningen kommer att gagna kulturen i de allra flesta av dess former. Många har befarat att den kulturella världsmarknaden skall komma att leda till en ytlig och intetsägande McDonald's-kultur. Dessa farhågor är till största delen ogrundade.

I stället kommer framtiden att föra med sig bättre möjligheter för minoritetskulturer att överleva och blomstra. Det smala och det exklusiva kommer att hitta fler köpare än någonsin förr, samtidigt som kulturer från Asien och Afrika kommer att kunna göra sig hörda på den globala scenen. Nya tekniska landvinningar gör det inte längre meningsfullt att tala om centrum och periferi i kulturen. I stället uppstår en stor och kaotisk marknadsplats, där grupper som hittills alltför sällan har fått komma till tals nu kan göra sina stämmor hörda på ett sätt som berikar också den gamla och ganska trötta europeiska kulturen.

Vi är på väg mot en världskultur, där kreolisering och kulturella blandformer kommer att vara det naturliga tillståndet och där det blir allt mer orimligt att tala om hög- eller lågkultur.

Carl Rudbeck är Ph D och redaktör för smedjan.com

Beställ Carl Rudbecks pejling nu! De första 200 köparna får en CD-singel med Duke Ellingtons Creole love call på köpet

Omslag: Kreolisering i sten. Ett khmeransikte från 1000-talets Kambodja visar en blandning mellan det hinduiska och det kinesiska. Foto: Bertil Wöllner

Läs hela boken online (PDF-format)

Se en intervju med Carl Rudbeck