Bläddra

Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
Vem är Sverige? Vad är Sverige? Varför är Sverige?
Maciej Zaremba skildrar genom en polsk rörmokare, en jämtländsk doktor och en påhittad naturkatastrof det land vi lever i - eller tror att vi lever i.

Det brukar kallas för "den svenska modellen" men vad är det egentligen? Somliga anser att vi gick med i EU för att rädda denna modell, andra att medlemskapet är själva dödsstöten mot den.
Maciej Zaremba har gett sig ut på jakt i Sverige efter modellen, han har mött dess försvarare och dess angripare. Vad såg han? En domstol där arbetsgivare och fack håller varandra om ryggen. Ett fackförbund vars ombudsmän ropar "Go home" till lettiska byggnadsarbetare. Varför gjorde de det?
Det är val i Sverige hösten 2006, den svenska modellen ska åter prövas. "Den polske rörmokaren" är en praktisk valhandbok, här finns alla de viktiga frågorna gestaltade i djupborrande reportage: arbetsmarknaden, vården - och det som brukar saknas i valtider, vårt förhållande till utlandet och utlänningarna.
En stor del av dessa berättelser är publicerade i Dagens Nyheter under de senaste åren, men boken innehåller också nyskrivna texter.

Maciej Zaremba, har med sina artikelserier i DN kommit att framstå som en av våra skarpaste journalister, nominerad till och belönad med fina utmärkelser. Han är född i Polen men kom till Sverige som ung man. Den dubbla blicken, den fria positionen i marginalen är hans signum, hans vapen är den skarpa, ofta starkt polemiska stilen.