Bläddra

Hantverkets poetik : haute cuisine, passion och drömmeri

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck

Hantverkets poetik : haute cuisine, passion och drömmeri

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Köp här
Det finns många kokböcker men få som berör aktiviteten i sig. Det är lätt att tro att matlagning mest handlar om receptläsning när den inbegriper något långt mer spännande än så. I den här boken lyfter författaren fram matlagning som en passionsdriven praktik - en aktivitet som rymmer både ett praktiskt kunnande och en kreativ möjlighet. Den visar på mat som något som lagas med hjärtat och där nya idéer föds ur gesten och i görandet.

Scenen är den högre gastronomins och boken bjuder på levande beskrivningar från livet i ett stjärnkrogskök. De baserar sig på författarens egna erfarenheter som kökselev på Institut Paul Bocuse i Lyon och som praktikant i köket hos kockar i Sverige och Frankrike. Boken tillhandahåller även en existensfilosofisk tolkningsram med bas i den pragmatiska estetiken med vars hjälp passion omvandlas från romantik till estetik i betydelsen ett annat sätt att förstå.

Boken behandlar ett lättsamt ämne men har ett allvarligt budskap. I en tid av tilltagande kunskap och fascination över den mänskliga hjärnan, dess möjligheter och komplexitet, uppmanar den oss att inte glömma bort händer. Glömmer vi bort dem riskerar vi nämligen också att förlora det som gör vår tillvaro levande.

Den vänder sig till alla som är intresserade av hantverk som representant för ett annat sätt att se på kunskap och därför också på kreativitet. Den vänder sig också till matintresserade i största allmänhet som är nyfikna på hur livet bakom kulisserna på stjärnkrog gestaltar sig. Vilken kultur råder och hur tänker kockar kring sitt skapande