Bläddra

Hjärnan, flocken och ensamheten : om människans natur och det moderna livet

Kategorier: Biologisk psykologi och neuropsykologi Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap Socialpsykologi och gruppsykologi
Köp här

Hjärnan, flocken och ensamheten : om människans natur och det moderna livet

Kategorier: Biologisk psykologi och neuropsykologi Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap Socialpsykologi och gruppsykologi
Köp här

Ny bok om vår mänskliga hjärna och vårt beroende av varandra

Det är det viktigaste i livet ? och det mest förbisedda i vår tid: vårt beroende av varandra, ja vår förbundenhet med varandra. Gunilla Ladbergs nya bok, Hjärnan, flocken och ensamheten. Om människans natur och det moderna livet, handlar om vår mänskliga hjärna. I den visar hon med hjärnforskning och med många vardagsnära, slående och berörande exempel hur vårt behov av tillhörighet går före allt annat, även före kunskaper och logiskt tänkande.

I en tid när de sociala medierna gör att vi kan söka kontakt med ett enda klick, är det viktigare än någonsin att förstå vad vi människor verkligen behöver och vad som på djupet gör oss tillfredsställda. 

Några röster:

?När jag hoppar av från mitt gäng måste jag veta att ett annat gäng tar emot mig. Samhällets gäng.?
Peter, f d kriminell

?Ingenting, jag bara hjälpte honom gråta.?
Fyraårig pojke när mamma frågade vad han sagt när han satt i knäet hos den sörjande grannen

?Jag har aldrig känt mig ensammare.?
Journalisten Kristofer Ahlström efter en period av intensivt kommenterande på nätet

?Jag fryser om dina händer.?
Inledningen till en dikt av Bo Bergman

Flocken fanns först
Kommunikation är människans normaltillstånd. Vi kan inte välja bort det eftersom det är inbyggt i vår hjärna som de sociala varelser vi är. I boken visas hur vår hjärna och våra sinnen är programmerade för att sända och ta emot mänskliga budskap och hur detta mer än något annat styr våra liv.

Vi människor är mycket mer flockvarelser än vi tror, i en tid när så mycket går ut på individualitet, egna beslut, personlig utveckling och unika varumärken. Flocken fanns först. Gunilla Ladberg ger exempel från hjärnforskningen och förklarar innebörden av uttalanden som: ?De viktigaste signalerna för hjärnan är de som rör andra människor beteende? (G. Rizzolatti) och: ?Ensamhet är förenat med livsfara? (M. Ingvar).

Det här är en bok för:
ledare av alla slag
personal inom vård och omsorg
pedagoger
föräldrar
och alla som vill förstå vår mänskliga natur.

Gunilla Ladberg, fil.dr. i pedagogik, har skrivit 22 böcker, varav flera blivit försäljningssuccéer, bland andra hennes förra om hjärnan, Den mänskliga hjärnan ? en upptäcktsfärd. Hon är specialist på att skriva och tala lättfattligt och engagerande, och samtidigt med djup, om komplicerade saker.