Bläddra

Karies : sjukdom och hål

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Odontologi

Karies : sjukdom och hål

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Odontologi
Köp här

Hål i tänderna har de flesta en uppfattning om vad det är, men vad betyder karies som sjukdom?

När en kariesskada upptäcks hos en patient har kariessjukdomen, den biokemiska processen, pågått under lång tid. Vad ska man behandla, kariesskadan eller kariessjukdomen eller båda? Boken tar upp hur både sjukdomen och skadorna ska diagnostiseras och behandlas, med målet att undvika lagningar.

Sammanfattande ingress av varje kapitel, instuderingsfrågor och fallbeskrivningar underlättar läsning och inlärning och det detaljerade registret gör det lätt att hitta. I denna fjärde upplaga har texten reviderats. Bland annat uppmärksammas WHO:s rekommendationer 2015 om sockerintag som en common risk factor till flera olika tillstånd, däribland karies. Socialstyrelsens kariesepidemiologiska uppgifter för 2014 har förts in.

Boken vänder sig främst till studerande på tandhygienistprogrammet, men också till andra tandvårdsutbildningar och till yrkesverksamma som vill aktualisera sina kunskaper i kariologi.

Boken ingår i serien Modern odontologi.

Om författarna
Bengt Olof Hansson är odont. dr och var under 25 år övertandläkare i pedodonti vid Odontologiska Institutionen i Jönköping.

Dan Ericson är professor i cariologi, Odontologiska fakulteten, Malmö högskola.