Bläddra

Mamma, är det där ett djur eller en människa? : om överselektivitet och autism

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Psykiatri

Mamma, är det där ett djur eller en människa? : om överselektivitet och autism

Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Psykiatri
Köp här
"Thomas är ungefär 12 år. Hans far tar ett bad och har just rakat av sig skägget och mustaschen för att överraska oss. Thomas går in i badrummet och rusar omedelbart ut igen: - Mamma, mamma, det sitter en karl i badkaret!"
När Hilde började inse att hennes son Thomas tänkte på ett annat sätt än hennes äldre barn, prövade hon att följa hans sätt att tänka och försöka anpassa sig till det. Hon lärde sig att den spontana överföringen av färdigheter från ett sammanhang till ett annat kan vara praktiskt taget omöjligt att göra för ett barn med autism. När sammanhanget förknippas med detaljer snarare än med en övergripande mening uppstår ofta konflikter som kan orsaka rädsla och oförståelse såväl i familjen som i skolan.

Läs mer
Lena Andersson, förbundssekreterare Riksföreningen Autism, leg.psykolog: "Mamma, är det där ett djur eller en människa? är en mycket viktig och underbar bok. Den är viktig därför att den genom att uppmärksamma och beskriva detaljtänkandet visar hur personer med autism upplever världen och livet. Den är underbar därför att detta, på ett kärleksfullt och respektfullt sätt, illustreras med en rad konkreta exempel av en mamma som gör allt för att underlätta livet för sitt barn. Boken måste läsas av alla som kommer i kontakt med personer med autism."

Om författarna
Hilde De Clercq (1958) har studerat språkvetenskap. Thomas, hennes son med autism, föddes i oktober 1986. För att kunna hjälpa honom övergav Hilde sitt arbete som språklärare. Under några år intresserade hon sig bara för autism.