Bläddra

Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept)

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept)

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här
Strömmen av matböcker är strid – men den här innehåller sådant man knappast finner på annat håll. För vad sägs om recept på gråsuggesås? Eller på den bortglömda romerska allsåsen garum och parsernas uråldriga odödlighetsdryck? Här beskrivs också de babyloniska gudarnas meny, hur renässansfurstarnas skräck för förgiftningar satt spår i bordssederna långt in i vår tid, om ett gigantiskt kalas för 70.000 gäster för 2.800 år sedan, och det politiska spelet runt och på borden när De Tre Stora konfererade på Jalta 1945. Här berättas om när asarnas främste manlighetssymbol Tor åt vid jättarnas bord utklädd till kärleksgudinna som en besvärad forntida transvestit, och om den franske kungen som hellre smög ut i köket med sin hovmästare och lagade hemliga rätter än skötte rikets affärer. Har ni funderat över vad nektar och ambrosia bestod av? Eller vad som stod på bordet i Birka – och i antikens Rom? Eller varför Thanksgiving Day firas med sötpotatis och tranbärssås? Det får ni veta här. Ja, det finns mycket att berätta om mytologisk och historisk mat – om gaffelns och potatisens historia, om varför vi äter det vi äter, om ofattbart frosseri och ofattbart armod genom tiderna. 32 inslag i matprogrammet Meny i radions P1 har här antagit mindre flyktig form, och transformerats till bok. Pia Gadd är författare och journalist, och har verkat inom såväl kvällspress som radio och TV.