Mat och hälsa : en klinisk handbok
Mat och hälsa : en klinisk handbok
Kategorier: Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhällsmedicin och preventiv medicin
Bokens första del ger råd om nutritionshandläggning vid speciella sjukdomar, t.ex. hjärt–kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Dessutom fokuseras nutritionens betydelse vid vanliga kroniska sjukdomar såsom mag-tarm-, njur- och demenssjukdom. Åldrandet, mat och nutrition diskuteras i flera kapitel. Vårdprocessen vid utredning och behandling belyses. Bokens andra del ger kliniskt relevant kunskap om näringslära och kostrekommendationer. T.ex. avhandlas hälsoeffekter och behov av fett, kolhydrater och protein, omega-3-fettsyror och vitamin D, hälsoeffekter av traditionell medelhavskost, och dess nordiska motsvarighet, liksom olika typer av populära koster.
I den här boken samlas kunskapen hos tjugosex av Sveriges främsta forskare inom nutritionsområdet på ett lättillgängligt sätt för att ge evidensbaserade svar på många av de frågor som möter sjukvårdspersonal.
”Mat och hälsa – en klinisk handbok”, ett efterlängtat vetenskapligt förankrat stöd i en djungel av kostråd från olika ”experter”.
Mette Barth och Lars Jerdén, specialister i allmänmedicin