Bläddra

Mod & vin : Cantina Santadi

Kategorier: Agronomi och lantbruk Handelsträdgårdsodling Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Vinodling
Köp här

Mod & vin : Cantina Santadi

Kategorier: Agronomi och lantbruk Handelsträdgårdsodling Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Vinodling
Köp här

Varför valde den hyllade vinskaparen Giacomo Tachis att hjälpa ett helt okänt och avlägset beläget kooperativ – när några av världens berömda vinhus ryckte i honom?

Det här är historien om kooperativet Cantina Santadi på Sardinien som har gått från bulkvinsproduktion i skymundan till prisvinnare på den internationella vinscenen, till exempel med det ikoniska rödvinet Terre Brune.

Unika, lokala druvor. Mod till att tänka utanför boxen och skapa nytt. Parat med gamla traditioner som att skörda för hand och odla i linje med naturen. Lägg till klimatet och öns mineralrika jordmåner – voilá, ingredienser som har skapat framgång här.

För drygt fyra decennier sedan reste en då rätt så nyutnämnd ledare för det här vinkooperativet till Toscana. Han, Antonello Pilloni, var på jakt efter en konsult som kunde hjälpa Cantina Santadi att ställa om från kvantitet till kvalitet. Det var det enda som kunde rädda verksamheten, enligt honom.

Så möts två passionerade innovatörer. Och Giacomo Tachis gillade utmaningar. I över trettio år arbetade han tillsammans med Cantina Santadi och idag exporterar kooperativet till ett fyrtiotal länder.

I boken finns intervjuer med till exempel odlare och vinmakare om dagens verklighet och utmaningar på Sardinien. Antonello Pilloni är idag 90 år och han var fortfarande ledare för Cantina Santadi vid den här bokens tillkomst (tronskifte under sommaren 2024). Han berättar målande om sina minnen av Giacomo Tachis.