Bläddra

Samers minnen från andra världskriget

Kategorier: Andra världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Köp här

Samers minnen från andra världskriget

Kategorier: Andra världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Köp här

Många samer som bodde och levde nära den svensk-norska gränsen utförde heroiska insatser under andra världskriget, inte minst som flyktinglotsar. Något som inte uppmärksammats och dokumenterats nämnvärt i historieskrivningen. I denna bok som bygger på återberättade minnen, får vi ta del av några djupt gripande personporträtt och berättelser om levnadsvillkor och händelser från krigstiden.

Det har gått mer än 75 år sedan andra världskriget fick ett slut. Krigstidens hot och vedermödor har gett starka upplevelser hos många samer. I norra Sverige bevakades gränstrakterna hårt av patrullerande tyska soldater. Det uppskattas att över 3.000 flyktingar ändå lyckades fly över landsgränsen från Norge till Sverige. Många av dem blev hjälpta av samer som riskerade sina liv för att hjälpa sina medmänniskor. Andra samer öppnade sina hem för att ge härbärge, lagade mat i tältkåtor, tjänstgjorde som luftbevakningslottor och tvingades själva att fly med sina familjer, boskap och renar. Samers insatser under andra världskriget har varit dolda i dunkel och förtjänar att komma fram i ljuset, uppmärksammas och hedras.

Författaren ViviAnn Labba blev inspirerad till att bidra till detta efter att den norska regeringen 2019 avtäckte en minnessten i Musken i Tysfjord över de personer som hjälpt människor att fly över gränsen och gav upprättelse och heder åt många samers riskfyllda hjälteinsatser. Så kom boken Samers minnen från andra världskriget till, baserad på berättade och återberättade minnen från Norrbotten och Västerbotten.

- Jag känner mig hedrad över att ha mött människor som med så stort engagemang och iver berättat om sina upplevelser eller återberättat vad de hört från sina förfäder. Dessa berättelser känns oerhört viktiga och värdefulla att föra fram, att låta dem tala med egen röst. Alla insatser är värda att hedras och vartenda minne som någon same kan berätta om andra världskriget är viktigt och ger en pusselbit till både vår samiska och svenska historia. Min bok har intentionen att bidra till det historieberättandet, säger ViviAnn Labba.

ViviAnn Labba är journalist och bosatt i Övre Soppero i nordligaste Sverige. Hon har vuxit upp i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. ViviAnn som är djupt engagerad i sitt ursprung och det samiska kulturarvet har tidigare gett ut boken Nuortasiidaid Heargesearvi / Nordbyarnas härkförening: några personliga minnesbilder från föreningstiden och hur det var att tämja och tävla med renar.