Bläddra

Svampar i Norden och Europa

Kategorier: Sport, idrott och friluftsliv
Köp här

Svampar i Norden och Europa

Kategorier: Sport, idrott och friluftsliv
Köp här
Den definitiva svampboken, som i ord och bild beskriver mer än 1 400 svampar man kan hitta i svenska och andra nordiska skogar och i de flesta av länderna på andra sidan Östersjön. Därtill åtskilliga andra arter som beskrivs mer kortfattat. En uppslagsbok vars behändiga format gör att den alltid platsar i svampkorgen.

Svamparna är fotograferade i sin rätta miljö och i naturligt ljus, vilket gör det lättare att känna igen dem ute i naturen. Här finns nästan allt med – vanliga matsvampar, giftiga svampar och arter man hittills inte hittat i svampböcker. Även arter som växer i andra delar av norra Europa har tagits med, till glädje för resenärer som stöter på obekanta svampar utomlands. Annorlunda, iögonfallande arter är också medtagna. Till exempel slemsvampar, som inte är svampar i egentlig mening – och otänkbara att äta.

Svamparna beskrivs alla med sitt/sina svenska namn (arter som saknar svenskt namn har fått ett) och sitt vetenskapliga namn, symbol för ätlighet, artbeskrivning och växtställen. Här finns även artbestämningsschema till de olika grupperna, råd vid plockning och svampfotografering, svamparnas användningsområden och historik över vår svampsystematik.


Bo Nylén är en av våra mest kända mykologer, sedan många år en välkänd lärare vid svampkurser och lika välkänd exkursionsledare i svampskogen. Dessutom är han rådgivare vid svamputställningar både i Sverige och utomlands. Han har tidigare skrivit de mycket uppskattade böckerna Svampar i skog och mark (428 arter) och Våra matsvampar (85 arter).