Bläddra

Våga leda skolan

Kategorier: Grundskolan Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildning: administration och organisation
Utgått

Våga leda skolan

Kategorier: Grundskolan Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildning: administration och organisation
Utgått

Lina Axelsson Kihlblom ställer inte frågan Vad kan vi göra? utan Vad skulle krävas?

Lina Axelsson Kihlblom presenterar i sin bok Våga leda skolan en metod och ett tankesätt kring hur man kan förändra skolan, få upp resultat och framförallt bygga strukturer att följa upp. Ett nytt sätt att tänka som ger resultat.

Många elever går år efter år med underkända betyg. Skolans reparativa förmåga är låg och organisationen förmår sällan att kraftsamla för de stora utmaningarna. Skolan behöver utveckla sin förmåga att organisera utifrån de specifika utmaningarna den står inför. För att lyckas med det krävs metoder som bland annat lyfter fram prognoser hos alla elever, resultatprogression och ett ledarskap som vågar leda skolan mot framtiden.

Våga leda skolan är en bok som hjälper rektorer, förvaltning, huvudmän och lärare att leda skolan med sikte mot framtiden.

Om författaren
Lina Axelsson Kihlblom anses vara en av de mäktigaste i skolsverige. Hon har lång erfarenhet av ledarskap inom både näringsliv och skola. I dag är hon chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Hon har tidigare varit grundskolechef för Haninge kommun, ledamot i 2015 års skolkommission, utbildningschef i Nyköping och mycket uppmärksammad rektor för Ronnaskolan i Södertälje. I samband med det uppmärksammades hon långt utanför kommungränserna när dokumentärserien Rektorerna på SVT/UR följde hennes genomgripande och framgångsrika förändringsarbete för att höja elevernas resultat.

Våga leda skolan är hennes andra bok. I sin självbiografi Kommer du tycka om mig nu? skrev hon om utanförskap, att utmana skammen, våga leda förändring och den könskorrigering hon genomgick i ungdomen. Hennes personliga, modiga och inspirerande berättelse väckte stort stor uppmärksamhet när den gavs ut 2015. Den engagerade stora delar av samhället och valdes bland annat till Årets bok vid QX-galan.