Bläddra

Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan

Kategorier: Internationella relationer Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan

Kategorier: Internationella relationer Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Om Sverige, Norden, Europa & Coronan

"Varför hävdar grannarna i Skandinavien och runt Östersjön så ofta i offentligheten att svenskar skulle vara så ängsligt politiskt korrekta eller naiva eller extrema och att de anser sig veta bättre än andra?"

Det frågar sig Bengt Lindroth inledningsvis i denna bok efter att i decennier ha bevakat våra grannländers politik och kultur. Inte minst genom att utöver debatter, relationer och utspel också följa skönlitteraturen och filmen.

Han undersöker varför åsiktsklimatet i svensk och nordisk verklighet polariserats så under 2000-talet och offentligheten blivit så grälsjuk. Vad beror det på att vi i detta nordliga hörn av Europa har så svårt att uppträda någorlunda samstämt gentemot omvärlden? Varför breder nationalstatsegoismen ut sig nu därtill accentuerad av coronakrisen? Och bryr sig svenskarna för övrigt alls om Europa?

Lindroth hävdar att det har med andra världskriget att göra, att vi svenskar inte var med i kriget. Vi saknar kollektiva erfarenheter och minnen av Den stora katastrofen, av Förintelsen, Hitlers krig och ockupationer Svenskarna har blivit utanför.

Bengt Lindroth, f. 1942 i Uppsala, är idag frilansjournalist. Han var vid Sveriges Radio under trettio år, bl. a. som korrespondent i Norden och Baltikum i flera omgångar. 1985-1994 ledarskribent och politisk redaktör vid Expressen. Han har även varit krönikör i Hufvudstadsbladet, Upsala Nya Tidning och Sydsvenskan. Författare till Härlig är Norden. En reporters uppenbarelser (2012) och Väljarnas hämnd. Populism och nationalism i Norden (2016).

-------------------------------

"Lindroth argumenterar övertygande för sin tes" Annika Ström Melin, Dagens Nyheter

"Den kommer att vara standardverket för alla som vill fördjupa sig i nordisk politik i vid mening, en ofantligt rik dokumentation och medryckande skriven - ingen överraskning för den som känner till Lindroths gärning som journalist och bokskrivare." Per Runesson, Arbetarbladet

"Att den lindrothska pennan bibehållit sin skärpa visas av hans färska bok, 'Vi som inte var med i kriget. Om Sverige, Norden Europa & coronan'." Henrik Othman, Vasabladet