Sökresultat för Anna Karlsson...
Rensa filter?
Kategorier:
Antropologi
Kulturantropologi och socialantropologi
Samhälle och samhällsvetenskap
Sociologi och antropologi
Flåbuse, biällkarl, merrefloer, tröglerska, skorvnacke, lortsugga, kåltäva, bomsa-ko är några färgstarka skällsord som hallänningarna använde sig av i gångna tider. Men vad betyder de märkliga orden och hur användes de? Varför säger en del #ta en rackare” när de ska ta en sup och varför blev en kvinna år 1649…
Kategorier:
Historia
Historia och arkeologi
Historia: särskilda händelser och ämnen
Socialhistoria och kulturhistoria
Möt hallänningar ur det förflutna: Soldaten som anklagades för att ha burit en alltför fin hatt på Svartrå kyrkogård 1722. Bönderna i Fjällgime som fastnade i en hembränningsrazzia 1746. Den unga Märta som hölls inspärrad på Varbergs fästning 1706 … Det finns många platser i Halland som lockar besökare från när…
Miranda, Erik och Bella har sommarlov och möts på landet för härliga, soliga dagar tillsammans. Men bakom fasaderna finns rum som döljer hemligheter. Inombords finns dörrar som är svåra att glänta på:Miranda bär på en tung hemlighet om en omskakande händelse i skolan, och de hemska minnena svärtar ned den efterlängtade…
Kategorier:
Alternativa trossystem
Europas historia
Filosofi och religion
Häxeri och trolldom
Historia
Historia och arkeologi
Ockulta studier
Religion och tro
Möt pigan i Ullared som försökte vinna kärleken med en trollknuta, Ingrid i Värö som botade sjukdomar med ett kranium, trollkvinnorna i Halmstad som spred skräck, spågubben Jöns i Skärshult som fick allt om bakfoten och många fler levnadsöden ur arkiven. Halländska trolldomsmål från 1600-talet är ett tidigare tämligen…
Kategorier:
Folkliga föreställningar och kontroversiell kunskap
Folktro, myter och legender
Samhälle och kultur: allmänt
Samhälle och samhällsvetenskap
Följ med på ett halländskt bröllop 1686 som slutar i tragik när det skjuts salut för de nygifta. Lyssna till tingsrättens resonemang om huruvida Sven i Elfshults död kunde ha med den mystiska bröstvärken att göra – eller var det mågen som ändat hans dagar? Genom bevarade arkivhandlingar öppnas ett fönster till…
Tre noveller skrivna av Inger Alfvén, en av Sveriges mest älskade författare: “Vad Anna Karlsson berättade”, “Flickan i garderoben” och “Söndagsbarn”. Denna specialvolym är tidigare endast publicerad i väldigt begränsad upplaga i samband med utgivningen av Alfvéns roman Ur…
Vad är svartsjuka? Är svartsjuka och kärlek sammankopplade? Eller handlar det om missunnsamhet och avund?
Här finns tretton personers erfarenheter, känslor och tankar. Här finns berättelsen om en ung kvinna som genom åren lär sig mer och mer om svartsjukan effekter. Och här finns några verktyg för relationen när…
Kategorier:
Antropologi
Kulturantropologi och socialantropologi
Samhälle och samhällsvetenskap
Sociologi och antropologi
Stubbakärring, lusepäls, hönsedäka, bälghund, hästrumpa, kalvpanna, hasebindare, mjölpåse, köttmånglare och bönhåse är några färgstarka skällsord som hallänningarna kunde häva ur sig för ett par hundra år sedan. Hur användes orden och vad betydde de? I ett 40-tal berättelser får du möta män och kvinnor som vräkte ur…
Naturälskande och känslosam poesidebut med blandade inslag av rim, modernism, haiku, humor, fantasy, djupa tankar och drömska landskap.
Kategorier:
Åldersgrupper och generationer
Åldersgrupper: barn
Åldersgrupper: ungdomar
Historia
Historia och arkeologi
Historia: särskilda händelser och ämnen
Samhälle och kultur: allmänt
Samhälle och samhällsvetenskap
Sociala grupper
Socialhistoria och kulturhistoria
Hur var det att växa upp i Halland under 1600-talet? Vad behövde föräldrarna tänka på för att det skulle gå bra i livet för deras döttrar och söner? Folktron genomsyrade tillvaron. Om en havande kvinna släppte en gäst över tröskeln kunde barnet bli en tjuv, stänkte det stekflott i ansiktet riskerade barnet att få fula…
Sommaren 1622 stod två skräckslagna bönder från Halland inför rätta. Deras rädsla var välgrundad. De hade utmanat en av provinsens mäktigaste män, den hänsynslöse slottsherren Mogens Gyldenstierne. Denne hade under lång tid tvingat bönderna att betala mer i skatt än de var skyldiga.
?Avslöjandet ledde till massiva…
Kategorier:
Historia
Historia och arkeologi
Historia: särskilda händelser och ämnen
Socialhistoria och kulturhistoria
Följ med på en resa till det danska Halland! Möt skogsrövaren Povel Störe i Gunnarp, Peder i Okome som inte ville skrivas ut till knekt, yrvädret Anders Gylte i Varberg, “skräppeskiten” Joen i Skäpparp, den kringvandrande tiggaren Karl från Tölö, Povel Jyde i Halmstad som höll kältringahus i dymmelveckann…
På 1600-talet blev hallänningarna svenskar
men hur levde vanligt folk i Halland på den tiden?
Den här boken innehåller verklig dramatik: Yxmördaren Nils, kyrkoplundraren Anne, länsmannen som sjöng nidvisor om prästen, trollkvinnan som kunde bota sjukdomar för att inte tala om den svärande damen Inger som åtalades…
Kategorier:
Arbetsterapi
Biografier och litteraturvetenskap
Kreativ terapi (t.ex. konst-, musik-, och dramaterapi)
Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Medicin och omvårdnad
Omvårdnad och medicinska stödfunktioner
Biblioterapi kan enklast beskrivas som användningen av litteratur för att förbättra människors psykiska hälsa. Genom läsningen av texterna, samtalet under den biblioterapeutiska sessionen och reflektionen av de båda möjliggörs att individen skapar identifikation, erbjuds nya insikter och ökad förståelse både för sig…
Alex jobbar vidare på vårdcentralen i Dalsvik. Hon är gravid och försöker ställa in sig på ett liv som ensamstående förälder. Hennes kollega Annelie är ensam, tröstar sig med vin men har ett stort hjärta och ställer upp när Rana desperat försöker undkomma att giftas bort med en främmande man. Shams, Ranas kusin, är en…
Alex flyttar till det sömniga samhället Dalsvik för att börja jobba på vårdcentralen.
Samtidigt börjar en pyroman härja. Den ena anlagda branden efter den andra gäckar polisen. Alex träffar ortens charmigaste brandman och sveps iväg av sina känslor.
Flera människors öden korsar hennes väg.
Lisen lever i ett destruktivt…
Inte som du tror är en berörande roman som talar rakt in i ungdomars vardag i dag. Anna Karlsson har lyckats fånga många av de utmaningar och frågor som är aktuella för dagens tonåringar. Storyn påminner oss om att saker inte alltid är som de verkar, och uppmuntrar till läsning i den viktigaste boken av alla,…
Följ med den åldrade Elin Ambjörnsdotter på en svindlande resa till häxsabbaten på Blåkulla. Lyssna till hennes vittnes-mål om hur det festades på smör och öl när djävulen höll
gästabud. På den efterföljande dansen fick Elin dock nöja sig med att titta på − hon sade sig vara för gammal och skröplig för att ta en…
Det är nådens år 1711 i provinsen Halland – en avkrok i det svenska riket. Kriget har pågått i över 10 år. Herren sände nu ytterligare ett straff mot befolkningen. Stora delar av landet hade redan drabbats av den fruktansvärda pesten, och nu var det hallänningarnas tur att möta farsoten. Detta är förvisso en…
Nådens år 1644. För invånarna i den östdanska provinsen Halland väntar en fruktansvärd tid när de tvingas uppleva krigets fasor i form av nöd, svält och plundring.
Många hallänningar blev bondesoldater. Vilka var dessa män, hur såg deras vardag ut? Källorna ger personliga skildringar av bondesönerna som med vapen i…
Alex flyttar till det sömniga samhället Dalsvik för att jobba på vårdcentralen.
Samtidigt börjar en pyroman härja. Den ena anlagda branden efter den andra gäckar polisen. Alex träffar ortens charmigaste brandman och sveps iväg av sina känslor. Flera människors öden korsar hennes väg.
Lisen lever i ett destruktivt…
Vem var det som förgiftade en hel rad Varbergsbor år 1651? Skulle ännu fler drabbas och skulle mördaren avslöjas? Olyckan var ofta framme vid festliga tillfällen. Följ med till ett gästabud i Nissadalen 1670 och upplev ett halländskt julfirande, med tillhörande jullekar, som spårade ur.
Berättelser om mord och dråp har…