Sökresultat för Gothia Fortbildning...
Rensa filter?
Kategorier: Lärarhandledningar och lärarmaterial Pedagogik Pedagogisk metodik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Lektionsdesign – en handbok
Författaren Helena Wallberg vill ersätta ordet lektionsplanering med lektionsdesign. Planering för tankarna till en färdig produkt, ett lektionsupplägg som eleverna ska ta emot. Design sätter processen i centrum och kan leda oss till insikten att upplägget av en lektion bör omfatta så mycket…
Smarta tankar om starka känslor är ett självstärkande verktyg framtaget för att hjälpa barn att tänka konstruktivt kring jobbiga situationer.
Alla barn hamnar ibland i situationer som väcker oroliga tankar och starka känslor. Det hör livet till. Att lära sig att identifiera, sortera och sätta ord på tankar och känslor…
Barnskötaren ska i sitt uppdrag i förskolan främja barns utveckling och lärande vilket innebär att vara en tydlig del i barnens lärprocesser och medverka i undervisningen. Detta förutsätter att man som barnskötare är insatt i läroplanen, förstår sitt uppdrag och är delaktig i planering och utvärdering av utbildningen.…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och elevhälsa Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
En god elevhälsa är en förutsättning för ett bra lärande. Därför har skolkuratorn Hilda Johnsson förändrat sitt arbetssätt för att tillsammans med lärarna arbeta förebyggande och hälsofrämjande i klassrummen. Boken Skolkurator 2.0 – må bra, prestera bra beskriver både författarens syn på elevhälsan – varför och hur den…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Odontologi Ordböcker i särskilda ämnen Referensverk Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Uppslagsverk och referensverk
Den här reviderade upplagan innehåller en omfattande sammanställning av odontologiska termer och deras betydelse. Boken passar både studerande vid tandvårdsutbildningarna och yrkesverksamma tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor samt administrativ personal. Detta är en aktualiserad tionde upplaga av…
Att ge god tandvård på lika villkor till hela befolkningen är lagstadgat och ska prägla all klinisk verksamhet. Men hur kan tandvårdspersonal tänka och agera när kulturer krockar i stället för att mötas och tandvården riskerar att bli lidande? Denna handbok ger ökad kunskap om olika kulturer och förståelse…
Förskolan spelar en stor roll för barns ätande, matlust och nyfikenhet på mat eftersom många barn äter fler måltider där än hemma. För att stötta och hjälpa barn med ätsvårigheter krävs kunskap, tålamod och energi. I den här boken får du fakta om barns ätutveckling, ätsvårigheter och hur en utredning kan gå till. Du…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Autism och Aspergers syndrom Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning för elever med funktionhinder Undervisning för elever med särskilda behov
Värsta bästa jobbet
Boken Värsta bästa jobbet vänder sig till dig som arbetar som, eller utbildar dig till, resursperson för elever med behov av särskilt stöd. Och till dig som är chef för eller kollega till resurspersoner.
Många av de elever som behöver en extra vuxen för att klara sin skolsituation har en…
Kategorier: Människans reproduktion, tillväxt och utveckling Människans tillväxt och utveckling Medicin och omvårdnad Medicin: icke kliniska discipliner
Att som nybliven förälder följa sitt barns utveckling är roligt och spännande, men väcker också frågor. Ansvaret kan kännas svindlande stort och det lilla barnets känslor och viljeyttringar är ibland omöjliga att tolka.
Små barns utveckling är skriven för dig – nybliven förälder – som är nyfiken på vad som händer med…
Uppdraget kring undervisning i förskolan behöver inte vara svårt om man fokuserar på mötet med barnen och skapar en röd tråd i verksamheten. Genom att konkretisera uppdraget kan man utforma en lustfylld och verksamhetsnära praktik där alla jobbar tillsammans.
I denna bok går författarna på djupet med…
Ny i psykiatrin redogör för våra vanligaste psykiska sjukdomar. De beskrivs på ett okomplicerat sätt och ger läsaren kunskap om symtom, förlopp och behandling. Vid varje diagnos ges tydlig vägledning kring bemötande, samt konkreta råd till anhöriga. Boken inleds med en genomgång av den psykiatriska vårdens utveckling…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Lärare Management och företagsledning Management: ledarskap och motivation Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildning: administration och organisation
Att äga klassrummet handlar om allt det där du inte fick lära dig på lärarutbildningen, nämligen att leda en klass på riktigt. Den handlar om vad du behöver göra i det som uppstår i vardagen – de små ögonblicken och de små agerandena som…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Folkhälsa och personlig hälsa Hygien Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Odontologi Samhällsmedicin och preventiv medicin
Denna bok ger såväl bakgrundskunskaper som praktiska kunskaper om mikroorganismer, smittskydd, hygienrutiner och smittreningsprocesser. Här beskrivs också korrekt hantering av medicinska och kirurgiska instrument. Boken avslutas med en Snabbguide, en uppslagsdel specifikt avsedd för tandvården. Den förklarar ord och…
Estetisk tandvård är en grundbok som vänder sig till tandläkare och tandläkarstudenter med intresse för estetisk tandvård. Förutom ämnen som den viktiga kommunikationen med patienten tar boken upp bland annat fotografering, färglära och smile design och beskriver med hjälp av ett antal patientfall hur man kan lösa…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Den medicinska professionen Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Odontologi
Handbok för tandsköterskor – instrument, material och rutiner vänder sig till dig som blivande och yrkesverksam tandsköterska. Boken går igenom tandvårdens basala instrument, vad de används till och hur de används samt nu gällande hygienrutiner. Dessutom beskrivs tandsköterskans roll i vanligt förekommande rutiner och…
Kategorier: Äldreomsorg Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Samhällsmedicin och preventiv medicin Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
I boken Undernäring hos äldre beskrivs metoder för att förebygga undernäring och öka medvetenheten hos personal om mat och måltider. Detta eftersom många äldre är undernärda eller ligger i riskzonen för att bli det.
Detta är en angelägen bok som lyfter fram vikten av en helhetssyn på mat och måltider. Den visar…
Kategorier: Familj och hälsa Familj och relationer Hälsa, relationer och personlig utveckling Sexualitet och sexhandböcker
I den här boken berättar terapeuten och sexologen Malin Drevstam om hur tidiga erfarenheter i relationer formar våra förväntningar och upplevelsen av intimitet och sex som vuxna. Läsaren får en översiktlig genomgång av anknytningsteorin och vilka erfarenheter som formar oss som individer och hur vi relaterar till…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Förskolan Management och företagsledning Management: ledarskap och motivation Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildning: administration och organisation
Rektor i förskolan
Att vara rektor i förskolan är ett komplext och viktigt uppdrag med många ansvarsområden. Det goda ledarskapet ger medarbetarna möjlighet att göra sitt allra bästa, vilket skapar förutsättningar för en trygg och meningsfull vardag för barnen. Den här boken fokuserar på ledaruppdraget och lyfter fram…
Bettfysiologi omfattar utredning, diagnostisering och behandling av patienter som besväras av smärta eller funktionsstörningar i käksystemet och närliggande organsystem.
Den här boken fokuserar på smärta och smärtmekanismer, ocklusion och ocklusala aspekter, tuggsystemets normalfunktion och dysfunktion, nociceptiv…
Lära för livet
Boken Lära för livet bygger på grundläggande forskning samt pedagogisk praktik i en gymnasiesärskoleklass på det individuella programmet. Den visar hur ett medvetet arbetssätt kan utveckla elevens förmågor och aktivera tänkandet. Utifrån autentiska exempel inspireras du att utveckla din egen undervisning…
Du som i ditt arbete träffar kvinnor som har frågor och funderingar kring sin bäckenbotten – här är boken som kan hjälpa dig.
Många kvinnor vittnar om problem och om svårigheter med att få information om var man kan få hjälp. Många upplever också att deras besvär inte tas på allvar. Boken fyller i de kunskapsluckor som…
Implantat – att förebygga, diagnostisera och hantera komplikationer är en lättläst och praktisk handbok, tänkt som ett hjälpmedel i den kliniska vardagen. Den går igenom grundläggande aspekter för att diagnostisera, hantera samt förhindra de vanligaste problemen vid implantatbehandlingar. Du får gott om handfasta och…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Ätstörningar och behandling Behandling och behandlingsmetoder Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Samhällsmedicin och preventiv medicin Studievägledning och elevhälsa Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Skolan och elevhälsan har en viktig roll när det gäller att förmedla bra matvanor och att identifiera elever som är i riskzonen för olika problem kopplade till mat. Boken Prata mat med elever – handbok för elevhälsan ger både svar på de vanligaste frågorna som brukar komma upp i samtal med elever i olika…
Kategorier: Funktionshinder: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Det här är en handbok som beskriver den medicinska omvårdnaden om personer med svåra flerfunktionshinder. Det tar upp symtom på olika problem, vilka behandlingsalternativ som finns samt hur den praktiska omvårdnaden går till.
Boken riktar sig till anhöriga, assistenter och vårdpersonal samt habiliteringens personal.…
Många av de slemhinneförändringar man som allmänpraktiker finner på sina patienter kan omhändertas i allmäntandvård, under förutsättning att handläggningen i den diagnostiska processen är korrekt och rationell. Det är också viktigt att veta när en patient direkt bör remitteras.
Boken Oral medicin i teori och praktik…
Ny i psykiatrin redogör för våra vanligaste psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar. De beskrivs på ett okomplicerat sätt och ger läsaren kunskap om symtom, förlopp och behandling. Vid varje diagnos ges tydlig vägledning kring bemötande, även till anhöriga. Boken inleds med en genomgång av den psykiatriska…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Medicinsk bildbehandling Odontologi Radiologi
Odontologisk radiologi
Odontologisk radiologi utgör en grundpelare för diagnostik och behandling inom tandvården. Samtidigt innefattar röntgenundersökningen både nytta och risker. Detta ställer höga krav på kunskap om såväl grundläggande röntgenfysik och strålbiologi som inställningsteknik för ett optimalt…
Skolan ska anpassas efter eleverna, inte tvärtom. Vi måste därför flytta fokus från individen till skolan som organisation för att kunna skapa en skola som erbjuder utveckling, lärande och hälsa till alla elever. För författarna till boken Design för skolorganisation – i praktiken handlar det om att bygga en verksamhet…
Kategorier: Äldreomsorg Att hantera personliga problem Att hantera stress Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
När en person som överlevt krig och flykt åldras riskerar traumatiska minnen att komma upp till ytan. Posttraumatisk stress, PTSD, tvingar överlevaren att återuppleva sitt livs värsta händelser om och om igen. Likheterna mellan PTSD och demens i kombination med att symtomen dyker upp sent i livet gör att många äldre…
Vilken betydelse har en bettavvikelse för oral hälsa, funktion och psykosocialt välbefinnande?
Boken Ortodonti beskriver bettets utveckling och i vilken utsträckning vi kan styra den, vad vi vet om samspelet mellan funktion och bettutveckling och hur vi kan använda denna kunskap. Den lyfter vad man bör tänka på inför…
Den här boken handlar om ART – Aggression Replacement Training. I samtal och rollspel med grupper av elever lär man ut nya tekniker och tränar in beteenden så att ungdomarna lär sig att hantera sina känsloreaktioner och fungera bättre socialt. Man använder av handfasta manualer som följer en tydlig pedagogik och…
Förskolans hall är en plats där många övergångar sker. Den här boken sätter ljuset på dessa mellanrum, ibland stressande och konfliktfyllda, och visar hur de kan bli till spännande och roliga lärprocesser.
Det mesta som sker i verksamheten är planerat men det ingenmansland som uppstår när barnen ska gå från en…
Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera sjukdom Coping with diabetes Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Hälsosam mat Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning för dieter och särskilda hälsotillstånd
Bra mat för en bra hälsa!
Broschyren Bra mat vid typ 2-diabetes riktar sig till dig som har typ 2-diabetes och som behöver bli inspirerad till nya vanor genom goda råd och tips. Här får du lättillgänglig information om mat som är bra att äta när man har diabetes och hur olika näringsämnen påverkar ditt blodsocker. Du…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Den medicinska professionen Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk etik och yrkesetik Odontologi
Tandvårdens etik är en lättillgänglig och pedagogisk bok om tandvårdens vardagsetik. Den rymmer många intressanta och viktiga frågor och visar såväl på svårigheter i att hantera olika beslutssituationer som vilka filosofiska verktyg som finns för att ta itu med problemen. Exempel på frågor som tas upp:
• Hur ska man…
Kategorier: Matematik Matematik och naturvetenskap Pedagogik Pedagogisk utrustning, datorstött lärande Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Hur lyckas man med digitala verktyg i matematikundervisningen? Vilka verktyg ska man välja? När ska man använda dem? Författarna till boken Digitala verktyg i matematikundervisningen tar upp allt detta men framförallt visar de varför man ska använda digitala verktyg och hur det både förenklar och lyfter…
Boken presenterar två pedagogiska metoder för skolans värdegrundsarbete.
Till synes små saker – som att få någon som arbetar i skolrestaurangen att titta upp och le, att hålla upp dörren för tre personer på väg in i skolan eller att få den som pratar minst att bli mer delaktig – är viktiga brickor i ett större spel för…
Uppdrag förskoleklass – stimulera utveckling och lärande beskriver hur undervisningen i förskoleklass kan bedrivas på ett framgångsrikt sätt. Boken bygger på konkreta exempel ur verksamheten, ger förståelse för uppdraget och innehåller tips och verktyg.
Förskoleklassen är en viktig del av skolväsendet. Den ger eleverna…
Overklighetskänslor är den första boken på svenska om depersonalisationssyndrom (DDD). Ledande forskare i USA och Storbritannien anser att syndromet är en av den moderna tidens mest förbisedda diagnoser.
”Det känns som om det är en hinna mellan mig och världen.”
”Det känns som om jag befinner mig inuti en bubbla.”
”Jag…
Kategorier: Lärare Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildning: administration och organisation
Vilken betydelse har lärarens röst, rörelsemönster och gester i klassrummet? Hur kan du använda blicken, tempot och din plats i rummet för att stödja elevernas lärande?
I boken Lärarens kroppsspråk – ledarskap i klassrummet 2 beskriver John Steinberg varför kroppsspråket är så viktigt i rollen som lärare, och hur man…
Kategorier: Medicin och omvårdnad Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Sköterska / patientrelationen Studievägledning och elevhälsa Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Att arbeta som skolsköterska ställer höga krav på att dokumentationen hanteras professionellt och enligt gällande regelverk. Bristande dokumentation i journalen gör att sammanställningen av skolbarns hälsoutveckling inte blir tillförlitlig. Då blir skolsköterskans arbete mindre synligt, vilket innebär att det kan vara…