Sökresultat för Sture Linnér...
Rensa filter?
Vissa geografiska namn äger en lockande, nära nog magisk klang: Samarkand, Mandalay, Timbuktu, Sicilien. Sture Linnér har sedan ungdomen tjusats och fascinerats av ön med det vackra, poetiska namnet och av den gåtfulla dubbelhet som han funnit där: sol, ljus, värme, livsglad och högljudd gemenskap ? men även mörkaste…
Kategorier: Historia och arkeologi
När vi i dag talar om det antika Grekland och Rom är det främst två perioder vi tänker på: det demokratiska Aten på 400-talet f. Kr. med dess intensiva skaparkraft på alla områden, och Roms grandiosa och skenbart oföränderliga kejsardöme under de första århundradena av vår tideräkning.
Mellan dessa två skeden ligger…
”Herodotos skrifter bjuder på en berikande och lustfylld läsning som fascinerat kulturintresserade under årtusenden och ännu i våra dagar inspirerat till böcker och filmer med stor internationell spridning.
1993 kom Michael Ondaatjes bok Den engelske patienten, ett epos från andra världskriget. För huvudpersonen…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap forntiden, antiken och medeltiden till och med 1300-talet Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Homeros existens har ifrågasatts av kritiska forskare. Kanske är Iliaden och Odysséen skrivna av olika författare, kanske är de ett slags samlingsverk, skapade under århundraden – frågan om de homeriska eposens tillkomst är i dubbel mening klassiska.
Sture Linnérs Homeros är den kanske främsta svenska presentationen…
Kategorier: Historia och arkeologi
Ingen annan grekisk lyriker är så fullständigt bevarad till våra dagar som Pindaros (ca 418-338 f.Kr.).
Inte mindre än fyrtiofem av hans oden går att läsa i stort sett i det skick de skrevs, eller snarare sjöngs, som hyllningar till segrare vid idrottstävlingarna runt om i grekiska städer, framför allt Olympia och…
Plötsligt avbryts dessa mina tankar av Sture som frågar: ”Vad tänker du på? Har jag sagt något som du ogillar?” ”Nej, nej, inte alls. Jag tänkte helt enkelt på det du sa för en stund sedan, nämligen att du har mardrömmar. Vad händer?”
”Varje natt vaknar jag i djup ångest vid tretiden på…
Kategorier: Historia och arkeologi
Tre av världslitteraturens största poeter dominerar denna bok om den äldsta grekiska lyriken: Satirikern Archilochos (omkr. 650 f Kr.), visdiktaren Sapfo (drygt ett halvsekel senare) och körlyrikern Pindaros (400-talets första hälft). Kring dem grupperar sig några av deras diktande samtida, men genom koncentrationen…
Denna essä har tillkommit som en tankelek; en ambition från Sture Linnérs sida att dela med sig av sin upptäckarglädje och vårda det historiska perspektivet på tillvaron. Sture Linnér, en av våra mest framstående humanister, väljer här ut de händelser och personligheter som under de senaste 2 500 åren kan sägas…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
”Jag har alltid känt ett starkt behov av att söka mig tillbaka till den grekisk-romerska forntidens litteratur och konst, vare sig jag arbetat med soppkök bland tredje världens svältande människor eller med svensk export eller ytterligare något annat. Särskilt under de senaste åren, då marken gungat under mina…
”Jag har alltid känt ett starkt behov av att söka mig tillbaka till den grekisk-romerska forntidens litteratur och konst, vare sig jag arbetat med soppkök bland tredje världens svältande människor eller med svensk export eller ytterligare något annat. Särskilt under de senaste åren, då marken gungat under mina…
Kategorier: Historia och arkeologi
I denna magnifika bok skildrar Sveriges främste kännare av antiken, professor Sture Linnér, de civilisationer som är ursprunget till den europeiska kulturen, bland andra Babylonien, Assyrien, det minoiska Kreta och Troja. Man har länge tagit för givet att upphovet till vår kultur har funnits i det gamla Grekland och i…
Under sitt långa liv har Sture Linnér haft glädjen att i olika delar av världen få möta ett antal människor som alla haft ett gemensamt: de har ägt en inre kraftkälla som givit dem viljan och förmågan att gå ut ur sig själva, sprida värme och ljus omkring sig, få andra att växa. I Ingen människa är en ö berättar Sture…
Under sin tid på Svenska Dagbladet tyckte Mats Svegfors om att ordna seminarieövningar i olika ämnen. De kunde vara utdragna över flera dagar och de kunde vara blixtsnabba korridorsamtal.
Han är en sällsynthet i vårt offentliga liv – en självständig intellektuell som inte är rädd för att byta ståndpunkt och äger…
Alla hundägare vet hur livet med hund präglar, förändrar och formar tillvaron i en aldrig sinande ström av glädje och plikter. Relationen till den där fyrfota vännen genomsyras av kärlek och förundran, men också av sorg och förtvivlan.
Vi bad några av Sveriges främsta författare och skribenter att skriva om livet med…