Sökresultat för Tommy Iseskog...
Rensa filter?
Kategorier: Juridik
Detta är den trettiotredje upplagan av boken Personaljuridik. I den första upplagan (1979) myntade Tommy Iseskog begreppet ”personaljuridik”, som beskriver de juridiska regler som gäller i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Boken är upplagd så att den ska…
Detta är den trettioandra upplagan av boken Personaljuridik. I den första upplagan (1979) myntade Tommy Iseskog begreppet ”personaljuridik”, som beskriver de juridiska regler som gäller i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.Boken är upplagd så att den ska kunna användas som såväl handbok som lärobok inom…
Alla människor råkar ut för rättsliga problem. Det kan handla om att man blir föremål för ett rättsligt krav eller upplever att ens ”rätt” har blivit kränkt. Ibland kan det hända att den som har en juridisk rättighet eller skyldighet inte alls vet om sin belägenhet, än mindre att denna situation består av eller…
Fungerar som hjälp genom att ge exempel på formuleringar och mallar för de arbetsrättsliga dokument som praktiker behöver. I boken finns formulär och exempel som rör anställning, medbestämmande och arbetsmiljö. Nu även med formulär inom områdena jämställdhet och mångfald samt tvister.
En helt ny visselblåsarlag gäller från och med den 17 december 2021. Den nya lagen innebär främst följande.
– Förutsättningar för att lagen ska ge skydd för visselblåsaren
– Skydd i form av ansvarsfrihet samt skydd mot hindrande åtgärder och repressalieåtgärder
– Krav på intern…
Arbetsmarknadens olika relationer regleras genom avtal. Mellan en arbetsgivare och en arbetstagare finns ett anställningsavtal. Kollektivavtal styr i stor utsträckning anställnings- och arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden och relationen mellan arbetsgivare och facklig organisation.I grunden gäller vår allmänna…
Kategorier: Bolags-, handels- och konkurrensrätt Juridik Kontraktsrätt och avtalsrätt Särskilda rättsområden
ARBETSRÄTTSLIG AVTALSRÄTT behandlar alla avtalsrättsliga spelregler som måste beaktas vid träffande och tillämpning av avtal på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknadens olika relationer regleras genom avtal. Mellan en arbetsgivare och en arbetstagare finns ett anställningsavtal.…
Den nya ledighetslagen har en direkt koppling till den s.k. rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen. Dessa regler innebär i princip att sjukpenning inte betalas ut efter 180 dagars sjukskrivning, om den försäkrade kan utföra något på den reguljära arbetsmarknaden förekommande arbete.
Lagen ger arbetstagare, som…
I det s.k. januariavtalet (2019) mellan regeringen, Centerpartiet och liberalerna uttalas att ”arbetsrätten ska moderniseras”. Den som läser denna utsaga kan få föreställningar om att nya regler för bl.a. kollektivavtal, föreningsrätt, medbestämmande, anställningar, arbetsmiljö och ledigheter är att vänta. Så är inte…
Den som är anställd riskerar att bli uppsagd om han eller hon bryter mot någon av de skyldigheter som följer av anställningsavtalet. I anställningen har arbetstagaren åtagit sig att utföra vissa arbetsuppgifter, att följa ordningsregler, att respektera…
Detta är den trettiofjärde upplagan av boken Personaljuridik. I den första upplagan (1979) myntade Tommy Iseskog begreppet ”personaljuridik”, som beskriver de juridiska regler som gäller i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Boken är upplagd så att…
Min syn på svensk arbetsrätt vann förstapriset i tävlingen ”Årets Bokstöd 2008” – ett samarrangemang mellan Sveriges HR-förening och tidningen ”Personal & Ledarskap”.
Juryns motivering till vinnarboken:”Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog lyckas i Min syn på svensk arbetsrätt på…
Läsanvisningarna är en sammanfattning av de moment som Du bör behärska efter att ha studerat
boken Personaljuridik.
Läsanvisningarna följer helt boken och dess disposition.
I läsanvisningarna finns också fjortonkunskapsprov i form av »tentor« på boken Personaljuridik.
Dessa är rimliga »kunskapsmätare« inom ämnet…
Detta är den trettiofemte upplagan av boken Personaljuridik. I den första upplagan (1979) myntade Tommy Iseskog begreppet ”personaljuridik”, som beskriver de juridiska regler som gäller i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Boken är upplagd så att den ska…
Att leda en skolverksamhet kräver kunskap om ett stort antal rättsregler som påverkar relationerna på den arbetsplats som skolan utgör. I Skolans administration och ledning presenterar författaren de spelregler som direkt eller indirekt inverkar på ledarskapet i skolan och därmed på relationen mellan å ena sidan…
Recensionsutdrag från Bibliotekstjänst
BTJ-häfte nr 23, 2019
Lektör: Håkan Rosborg
”Bokens syfte är att leda in en organisations ansvariga som berörs av arbetsrättens regelverk till rätt väg med hjälp av personalhandläggare. Policy och personalpolitik skall ha stabil grund i organisationen. Författaren menar att…
På grund av coronapandemin har lagen om stöd vid korttidsarbete fått en oerhört stor betydelse såväl samhällsekonomiskt som företagsekonomiskt och privatekonomiskt. Mot bakgrund av de erfarenheter som gjorts i tillämpningen av lagen under 2020 och coronapandemins utveckling har riksdagen fattat beslut om vissa…
Arbetsmiljölagen ställer krav på att arbetsgivare systematiskt arbetar med såväl fysiska som psykiska och sociala arbetsmiljöfrågor. I boken Psykosocial arbetsmiljö från en rättslig utgångspunkt beskrivs innebörden av arbetsmiljölagens allmänt hållna krav om att arbetsgivare ska ”vidta alla åtgärder som behövs” i syfte…
Det har funnits regler om företagsbot i den svenska lagstiftningen alltsedan 1986. Införandet av ett system med företagsbot motiverades med att det då gällande sanktionssystemet vid brott i näringsverksamhet var otillräckligt. Företagsboten konstruerades inte som ett straff, utan som ”en särskild rättsverkan av brott”.…
Kategorier: Arbetsmarknadsrelationer och arbetarskydd Arbetsrätt Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Juridik Särskilda rättsområden
Många stora ord (”största arbetsrättsreformen i modern tid”) har använts om de förändringar av lagen om anställningsskydd som Sveriges riksdag i juni 2022 har fattat beslut om. Självfallet kan 2022 års ändringar i lagen om anställningsskydd inte jämställas med LAS-reformen (1974), införandet av medbestämmandelagen…
Kategorier: Arbetsrätt Juridik Medicin och omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Rehabilitering Särskilda rättsområden
I ARBETSGIVARENS REHABILITERINGSANSVAR redogör Tommy Iseskog för de juridiska regler som gäller för rehabilitering och som styr arbetsgivarens ansvar; detta ansvar är en del av arbetsgivaransvaret och arbetsmiljöansvaret men ingår också i arbetstagarens skydd mot diskriminering.Reglerna kring arbetsgivarens…
I boken Aktivt jämställdhetsarbete kommenterar Tommy Iseskog jämställdhetslagens krav på aktivt jämställdhetsarbete, dvs det årliga arbetet med jämställdhetsplan. I den nya upplagan redovisas de nya regler som gäller i jämställdhetslagen fr.o.m. den 1 juli 2005 avseende könsdiskriminering och trakasserier. Boken har…
Arbetsmiljöansvar handlar om de olika ansvarsregler som gäller i arbetsmiljösammanhang. Denna handbok redovisar vad regelverket kring arbetsmiljöansvar innebär och hur reglerna fungerar i praktiken. Boken är ett arbetsredskap för såväl chefer som skyddsombud. Den elfte uplagan av boken Arbetsmiljöansvar är…
En ny sammanhållen diskrimineringslag
gäller fr.o.m. den 1 januari 2009.
Denna nya lag ersätter sju tidigare lagar, nämligen;
jämställdhetslagen, lagen om åtgärder mot
diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk
tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,
lagen om förbud mot diskriminering
i arbetslivet på…
Redogörelse över reglerna om arbetsskada och arbetsskadeförsäkring. Den nya upplagan innehåller de senaste lagändringarna på området och bygger på Tommy Iseskogs tidigare bok ”Det nya arbetsskadebegreppet” (1993).
Enligt nya redovisningslagstiftningen ska alla arbetsgivare som har fler än tio anställda lämna uppgifter om sjukfrånvaron i sin årsredovisning. Det handlar om den totala sjukfrånvaron samt om sjukfrånvaron för kvinnor respektive män och olika åldersgrupper. Härutöver ska också långtidsfrånvaron redovisas.
Syftet med…
Det moderna arbetsmiljöarbetet påverkar hur vi mår i vårt arbete men också i livet i allmänhet. Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete bidrar till att risker för ohälsa, olycksfall och sjukdomar minimeras, men också att livskvalitet och produktivitet förbättras. Det kan på goda grunder hävdas att arbetsmiljöfrågorna är…
Tidsbegränsade anställningar är vanligt förekommande i det svenska arbetslivet. Lagstiftningen utgår från att en anställning löper tills vidare och att tidsbegränsade anställningar är undantag från denna huvudregel.I boken Tidsbegränsade anställningar behandlas alla aspekter på denna anställningsform. Särskild…
Reglerna om företagsbot har ändrats radikalt fr.o.m. den 1 juli 2006. Företagsbot är en sanktion med straffande funktion (utan att vara ett straff), som kan påföras en juridisk person.
Lagändringarna innebär att företagsbot kan användas bl.a. vid i praktiken alla typer av arbetsmiljöbrott. Syftet med lagändringarna är…
Arbetsbrist står som arbetsrättsligt begrepp för de konsekvenser som följer av att en verksamhet förändras med åtföljande uppsägningar. Grunden för arbetsbrist är alltid verksamhetsrelaterad och kan således vara brist på arbete, brist på medel…
I boken Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar redogör Tommy Iseskog för de juridiska regler som gäller för rehabilitering och som styr arbetsgivarens ansvar. Detta ansvar är en del av arbetsgivaransvaret och arbetsmiljöansvaret.
Reglerna kring arbetsgivarens rehabiliteringsansvar har påverkats genom införandet av den…
Missbruk av alkohol och andra droger är naturligtvis inte i första hand en arbetsrättslig eller ens en rättslig fråga. De mänskliga och medmänskliga aspekterna är långt viktigare än de rättsliga när en människa missbrukar alkohol eller andra droger.
Alkohol- och annat drogmissbruk medför dock i många fall konsekvenser…
Dags för människocertifiering av arbetsplatser?
Liv och arbete är en bok om några av vår tids viktigaste samhällsfrågor. Hur ska vi åstadkomma ett arbetsliv som bidrar till människors livskvalitet? Hur ser det människovänliga arbetet ut? Varför är vi miljömedvetna och certifierar verksamheter från miljösynpunkt…
Nya regler för tidsbegränsat anställda, föräldralediga och information i anställningsfrågor Lagen om anställningsskydd utgör en grundsten i den moderna arbetsrätten. Lagen påverkar varje anställningsförhållande.
Efter flera politiska turer har riksdagen nu fattat beslut om viktiga förändringar av lagen med avseende på…
I Personaljuridik. behandlas de juridiska regler som gäller i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Boken kan användas såväl som handbok som lärobok.
I den tjugosjunde upplagan har samtliga kapitel reviderats och uppdaterats med beaktande av ny lagstiftning och nya domar från Arbetsdomstolen. Särskilt…