Bläddra

Ängsbacka kitchen stories

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Vegetarisk matlagning
Köp här

Ängsbacka kitchen stories

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Vegetarisk matlagning
Köp här
Ängsbacka kursgård startade för 25 år sedan och har sedan dess vuxit till att bli Sveriges största mötesplats för personlig och andlig utveckling. Det är också en plats välkänd för sin fantastiska vegetariska mat! I boken Ängsbacka Kitchen Stories får du lära känna platsen från insidan genom att möta några av de människor som lagat mat där under åren. Kockar, bagare, örtmagiker och Ängsbacka-legendarer delar med sig av sina livshistorier, roliga anekdoter från köket samt sina bästa recept med inspiration från hela världen. Vad sägs om Shakshuka, Schnitzerkost, Mujadarah, raw pad thai, guldmjölk, nötlimpa, fläderchampagne och lökbröd? Allt illustrerat av vackra bilder av fotografen Ken Buslay.. Boken är alltså så mycket mer än en kokbok - mer som en antologi. Du får ta del av historien om hela kursgårdens födelse och utveckling under de gångna 25 åren, förutom en massa historier från köket. Hör Dan B berätta om att ansvara för att laga mat till 1000 människor en vecka i sträck under sommarens största festival. Hör Gaja berätta om hur kärleken förde henne till Ängsbacka hela vägen från Holland. Hur kom det sig att Björn hittade den försvunna honungen i bastun? Varför stångade grisen Lollo ner Johan i gyttjan? Och vad hände egentligen i köket den där vilda julaftonskvällen när Lyckes mormor var på besök? Resan med att skapa boken började sommaren 2018, efter att Gunilla Jägeberg, volontär på Ängsbacka sedan många år tillbaka, var med om en dråplig incident i Ängsbacka-köket som involverade jalapeños (läs mer om det i bokens intro). Hon fick idén om en kokboksantologi och knöt snabbt till sig fotografen Ken Buslay, och tillsammans började de skapa Ängsbacka Kitchen Stories. Det blev en tre år lång resa där totalt över trettio personer bidrog till bokens innehåll med sina historier, bilder, texter och recept. Mot slutet anslöt två redaktörer samt en grafisk formgivare till det kreativa teamet och tillsammans kunde de färdigställa boken till sommaren 2021. För att finansiera tryckkostnaderna samlades det in pengar via crowdfunding, där folk kunde förbeställa boken. Boken släpptes på Ängsbacka i samband med No Mind Conscious Camping week i juli 2021. Den har hittills sålts i över 500 exemplar, fysiskt och online över hela världen till så vitt skilda platser som Singapore, Kanada, Japan, Ukraina och Irland. Eftersom Ängsbacka är ett internationellt community är boken skriven på engelska, för att så många som möjligt ska kunna ta del av den.