Bläddra

Berlin 1936 : sexton dagar i augusti

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Olympiska och paralympiska spelen Sport och idrott Sport och idrott: evenemang och organisation Sport, idrott och friluftsliv
Köp här

Berlin 1936 : sexton dagar i augusti

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Olympiska och paralympiska spelen Sport och idrott Sport och idrott: evenemang och organisation Sport, idrott och friluftsliv
Köp här

"en njutbart lättsam och läsvärd berättelse som med sitt snapshot av 16 dagar lyckas ge en komplex helhetsbild."

SvD

"Oliver Hilmes är en utmärkt ciceron med god berättartalang. Han ger liv åt ett myller av människor från alla delar av samhället i denna ytterst läsvärda bok."

Smålandsposten

"Berlin 1936 är välskriven och fängslande, prosan precis och ofta laddad med syrlig ironi."

Btj

Under de olympiska spelen i Berlin 1936 är nazisternas diktatur tillfälligt i pausläge. Juden verboten -skyltarna har försvunnit, och i stället för Horst Wessel-lied ljuder swingmusik. Berlin verkar vara en vanlig europeisk storstad, men i bakgrunden fortsätter nazistregimen att arbeta för att fullborda förtrycket och driva landet i krig.
Dramatiken på Olympiastadion återges, som när en amerikansk turist lyckas ta sig förbi säkerhetsvakterna och pussa Hitler, men här skildras också de vanliga berlinarnas liv - kvinnan med en mörk hemlighet som kastar sig framför ett tåg, den transsexuella som väntar på Gestapos knackningar på ytterdörren och den judiske pojken som fruktar framtiden och hoppas att Tyskland ska förlora i de olika idrottsgrenarna.
Den internationella bästsäljaren Berlin 1936 erbjuder en sista titt på det vibrerande och mångskiftande livet som nazisterna ville förinta. Oliver Hilmes skildrar stämningsfullt och medryckande idrottsmän och konstnärer, diplomater och nazistledare, restaurangägare och nattugglor, Berlinbor och turister. Dessa trådar vävs mästerligt samman till en historia som fascinerar och stör, överraskar och rör om.  

OLIVER HILMES är historiker och författare till flera biografier. Hans hyllade bästsäljare Berlin 1936 utkommer på nio olika språk.  

"medryckande [... ] Hilmes är en begåvad berättare."   
Guardian  

"En lättfotad, elegant berättelse." 
Berliner Zeitung  

"En bok som får en att tappa andan." 
Die Welt  

"Oliver Hilmes har skrivit en alternativ historik över de olympiska spelen utan sensationalism, och ändå extremt underhållande och med en känsla för spänning." 
Deutschlandfunk  

"Som en skicklig romanförfattare väver Hilmes in Hitlers hotande närvaro, som försåtligt orkestrerar spelen för att bedra en global publik som är omedveten om den fruktansvärda ondska han snart ska släppa loss. Ett fascinerande drama."   
Booklist