Bläddra

Bonniers korsordslexikon

Kategorier: Lexikon Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt
Köp här

Bonniers korsordslexikon

Kategorier: Lexikon Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt
Köp här

Det finns mer än tre miljoner korsordslösare i vårt land, enligt Göran Walter, författare till Bonniers korsordslexikon. Detta är anledningen till varför vi nu ger ut ett nytt korsordslexikon, trots att det bara inom Bonnierfamiljen finns ytterligare två: Bonniers korsordstidningars (Semic) och Wahlström & Widstrands. Göran Walter sammanfattar sitt nya och annorlunda korsordslexikon i tre ord:

Enkel innehållsrik överraskande.

Enkel att använda: De flesta korsordslexikon består av flera delar, åtminstone två: en synonymdel och en ämnesdel. Ofta tillkommer ett register. Bonniers korsordslexikon har en enda alfabetisk AÖ-följd. Synonymer, ämnesord, klurigheter: man hittar allt på alfabetisk plats utan att behöva slå i olika delar.

Innehållsrik: Bonniers korsordslexikon har ca 34 000 artiklar med över 250 000 synonymer och ämnesord. Bland synonymerna finns naturligtvis alla kära korsordsklassiker som orv (lieskaft), ona (isränna) och klassik (original) och nyord som dissa (kritisera) och flasha (pråla). Bland ämnesorden hittar vi bilmärken och Shakespearegestalter, floder och filosofer, akvariefiskar och asar och asynjor (fornnordiska gudar).

Överraskande: korsordskonstruktörer är kända för sin klurighet. Bonniers korsordslexikon hjälper till att överlista dem. Här kan man t.ex. lära sig att bakelit inte bara är en fenolsplast utan också kan ses som konditorlandslag, ansvara kan vara en skurtrasa  och bulvan en olycksfågel (van att få bulor alltså!).