Bläddra

Man blir människa igen : om att gå sönder och sörja sig hel

Kategorier: Att hantera död och sorg Att hantera personliga problem Att hantera självmord Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling
Köp här

Man blir människa igen : om att gå sönder och sörja sig hel

Kategorier: Att hantera död och sorg Att hantera personliga problem Att hantera självmord Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling
Köp här
Jag har nyss tagit min döde son i famnen och försiktigt lagt ner honom på garagegolvet. Jag får svårt att andas och det krampar i hjärtat. Jag slutar vanka, bara står där förlamad och handlingskraftig på samma gång. Sekundvis anar jag vidden av det som hänt …

Göran Larssons son Isak väljer att avsluta sitt liv en aprildag 2004 strax innan han ska fylla 18 år. Ingen anar någonting.  För honom själv, familjen och alla andra runt omkring drabbar katastrofen från ingenstans.  

Vad hjälper det att Göran är psykoterapeut och har stått vid otaliga sjuksängar, dödsbäddar och olycksplatser genom åren?  Vad hjälper det att han är präst? En lång period följer där han tappar fotfästet i tillvaron.
Man blir människa igen är inte först och främst en berättelse om en katastrof. Den vill vara en berättelse om hopp och om kärleken till ett Liv som mitt i all skörhet också är starkt och outplånligt. Min förhoppning är att den ska kunna bli åtminstone någon till hjälp och läkedom när man har varit med om något så svårt att man inte vet om – och hur – man ens ska orka fortsätta andas. 
(Ur förordet)

I bokens första del får vi följa Göran och hans fru Solveig genom katastrofen. Vi får följa dem den första tiden efter Isaks död när de inte orkade ta ett enda steg själva men också när de skakigt och osäkert försöker komma tillbaka till livet igen. Det tar tid.

Den andra delen av boken, Liten kris- och sorgeskola, skildrar vad som brukar hända inom oss människor när vi är med om traumatiska händelser. Med sina egna och yrkesmässiga erfarenheter som bakgrund beskriver författaren de faktorer som har betydelse för hur vi hanterar kriser. Det blir en kartskiss som fler kan orientera sig efter när svåra förluster och stora katastrofer drabbar.  

Läkevägar är bokens tredje och avslutande del. Den vill visa på hur viktigt sorgearbetet är och vad som kan vara läkande i sorgeprocessen. Att bli vän med rädslan, att ge lidandet plats, att ge sorgen rum och nya vänner är några av läkevägarna. Vägen ut ur sorgen är vägen igenom, skriver Göran Larsson. Den nya framtiden ligger gömd i sorgearbetet. 
Innehållet i Läkevägar har tidigare publicerats i Lilla sorgeboken. De återfinns här i utökad form, anpassad till den här bokens ärende.