Bläddra

Konsten att tänka klart

Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Konsten att tänka klart

Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

I en värld där fenomen som populism, vetenskapsförakt och pseudofilosofiska idéer breder ut sig är det viktigt att skydda sig mot det falska och ogrundade. Men hur ska den som vill låta sig vägledas av sanning och vetenskap gå tillväga rent praktiskt?

I boken Konsten att tänka klart: Upplysning i det 21:a århundradet presenterar Christer Sturmark och Douglas Hofstadter en uppsättning enkla verktyg för alla som vill bemästra konsten att tänka klart och få en djupare förståelse för vetenskap, sanning, naturalism och moral. Boken erbjuder också en inblick i skenande samhällsproblem som extremism och fundamentalism och ger förslag på hur vi kan återuppväcka upplysningstraditionens ideal. 

Sturmark och Hofstadter uttrycker en stark tro på människan, samtidigt som de går hårt åt samtidens intellektuella tankelättja och alla de som tenderar att halka sig fram till slutsatser. Tillsammans slår de ett slag för att vi i det 21:a århundradet behöver tro på förnuftet och den klara tanken mer än någonsin. 

Boken är en vidareutveckling av Sturmarks förra bok Upplysning i det 21:a århundradet, i samarbete med Douglas Hofstadter, kultförfattaren bakom boken Gödel, Escher, Bach.