Bläddra

Ätbara andra

Kategorier: Djur och samhälle Etiska frågor och debatter Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

Ätbara andra

Kategorier: Djur och samhälle Etiska frågor och debatter Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

Ätbara Andra handlar om skeenden där levande djurkroppar transformeras till ätbar materia, där de görs till ätbara arter och ätbara Andra. Boken kastar ljus på hur sådana skeenden görs friktionsfria men exempel ges också på hackande och kollapsande köttblivanden, det vill säga skeenden där djuren inte så enkelt låter sig transformeras till kött.

Ätbara Andra befolkas av en mängd mänskliga och ickemänskliga djur, av material, texter, tingestar, filmer och rörelser. Läsaren får bland annat stifta bekantskap med hästköttslasagne, bröstmjölksglass, ätna hundar, giraffen Marius, en virtuell slakthusvisning, köttslöjd, köttfria måndagar, köttmärkningar, branschorganisationer, gröna sommarhagar och nattsvarta tidningsrubriker. Tillsammans bidrar de alla till att producera normer för köttätande, karnism, liksom ätbara och dödbara Andra.

Michell Göransson är etnolog och genusvetare verksam på Konstfack och har tidigare bland annat utgivit avhandlingen Materialiserade sexualiteter (2012).