Bläddra

Bokstavstema i förskoleklass

Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Bokstavstema i förskoleklass

Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Det ska vara kul att lära sig läsa och skriva.

Med den utgångspunkten utvecklade Jessica Ekberg och Monika Lång ett helt nytt arbetssätt för förskoleklassen. Resultatet blev bokstavstema - en lustfylld och ämnesövergripande undervisning med stort utrymme för estetiska lärprocesser. Elevernas intressen får ta plats och de kan se och följa sin egen utveckling. När övningarna sätts in i ett sammanhang blir det lättare och roligare att lära sig!

I den här boken beskriver författarna hur de arbetar med bokstavstema och tankarna bakom de olika momenten. I genomgången av alfabetet bjuder de på massor av exempel på inspirerande och kul teman, övningar och lekar.

Jessica Ekberg och Monika Lång arbetar i förskoleklass på Råtorpsskolan och Södra Råtorps skola i Karlstad. År 2017 fick de Helgepriset för sitt arbete med bokstavstema.

 

INNEHÅLL

Vad styr våra teman?
Läroplanen
Veckans bokstav
Traditioner och högtider
Årstider
Elevinflytande
Kul med fakta
Klassens behov
Ämnesövergripande arbetssätt
Progression
Återkommande ämnen
Svenska
Engelska och andra språk
Matematik
Bild
Natur, teknik och samhälle
Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse
Musik
Hur vi arbetar med bokstavstema
När ska bokstaven eller temat komma?
Temaveckornas innehåll
Lärmiljöer
Reflektioner och utvärderingar
Klassens sajt
Bokstavspersoner
Väskan
Min bokstavsbok
Jagboken
Händelseboken
Samling
Tankekompis
Lekpass
Teman A till Ö
Lekbibliotek

RECENSIONER
"Jag känner att boken är inspirerande och att pedagoger i förskola och förskoleklass direkt kan använda sig av författarnas idé som presenterar bokstavsarbete på ett roligt sätt. Jag tror att många barn skulle uppskatta övergången från förskola till skola utifrån detta arbetssätt då det på många sätt liknar förskolans arbete med teman eller projekt.
- Åsa Stensrud, Norrgårdens förskola, Vintrosa (Pedagog Örebros bokblogg)

"Min erfarenhet av bokstavsarbete i förskoleklass påminner en hel del om författarnas arbetssätt, men här finns allt samlat på ett och samma ställe. Jag och min kollega har testat några teman efter vår kontakt med boken och kan absolut rekommendera den. En kick i planeringsarbetet!
- Marie Green, Förskollärare Valåsskolan (Pedagog Mölndals bokblogg)

"Boken, med luftig layout och disposition, är rikt illustrerad med stora färgfoton. Det är en tydlig och mycket inspirerande handbok för kreativt temaarbete i förskoleklass."
- Eva Lexell Törnblom