Bläddra

Fabula latin

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här

Fabula latin

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här
Kurs A
Fabula - En berättelse från kejsartidens Rom är Libers läromedel i latin för nybörjare. Den är uppbyggd kring en berättelse om Julia som tvingas till giftermål med en äldre man, och rymmer. Innehåller tolv kapitel med en text, en gloslista, övningar, en faktatext och ett uppslag Allmän språkkunskap.

Läs mer
Först i boken finns en kort språkhistoria,- och en genomgång av bokstäver och uttal. Sist i boken finns en minigrammatik samt en latinsk-svensk ordlista och en kortare svensk-latinsk ordlista.
Bokens kapitel består av:
- Alfabetisk ordlista
- En latinsk text om Marcus, Julia och deras familj
- Grammatikövningar
- En svensk text om romersk kulturhistoria
- Allmän språkkunskap
Språkkunskapen tar upp ämnen som arvod, låneord, latinet i medicinen, i kyrkan, i botaniken, etc.
Faktatexterna berättar om slaveriet, religionerna, Rom, gladiatorerna, Pompeji m.m.

Den latinska berättelsens handling
Året är 81 e.Kr. och i Ostia, Roms hamnstad vid Tiberns mynning, väntar Marcus spänt på sin far, som är på väg hem från Egypten med en skeppslast korn. Faderns ankomst ger upphov till splittring i familjen: det visar sig att fadern lovat bort Marcus syster Julia till en man hon inte känner! Det vill Julia inte finna sig i. Hon rymmer till Rom, och Marcus och hans far ger sig av för att leta efter henne. Finner de henne innan hon faller i klorna på en av de romerska sekter som är så vanliga i romarrikets huvudstad?
Texterna finns inlästa och kan laddas ner från www.liber.se.