Bläddra

Halland – vandringsturer och utflykter

Kategorier: Fotvandring Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Reseguider: aktiv semester Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv

Halland – vandringsturer och utflykter

Kategorier: Fotvandring Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Reseguider: aktiv semester Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv

Halland är det långsmala landskap som utgör södra hälften av det vi förknippar med den svenska västkusten. Här finns inte bara havet och de långa sandstränderna. Innanför stränderna och ett smalt bälte av strandskogar öppnar sig en böljande, rik och frodig, och i högsta grad levande jordbruksbygd. Den övergår österut i skimrande bokskogar med sällsamma lövsalar att vandra genom. Där kulturlandskapet avbryts av det sydsvenska höglandet övergår lövskogarna i barrskogsklädda högplatåer.

I Halland finns mängder av lättillgängliga vandringsmöjligheter och mål för både korta och lite längre dagsutflykter. Vandra längs havet, i de vindskyddade strandskogarna, i de magiska bokskogarna, längs de slingrande åarna. Överallt möter du en fascinerande natur rik på historiska och andra sevärdheter, inte minst från den danska tiden. Vandringsturerna är turer som kan genomföras på en dag eller del av dag där man oftast kommer tillbaka till startpunkten.

Totalt beskrivs ett knappt sjuttiotal turer. Turbeskrivningarna är uppbyggda på ett enhetligt sätt med en inledande kort beskrivning av turens karaktär följt av en faktasammanställning. Därefter kommer en detaljerad vägbeskrivning där avsikten är att även den som är ovan att röra sig i skog och mark ska kunna genomföra turen. Till varje tur finns en översiktlig karta som visar dess sträckning. Här är ett kort urval ur innehållet:  

* Vandra längs Onsalahalvöns klippstränder. Kombinera med salta bad. Fiska från klipphällar eller studera det rika fågellivet.

*  I Sandsjöbackas unika hedlandskap finns ett nät av vandringsleder där du kan uppleva hur västkustens landskap tedde sig för ett halvtannat sekel sedan.

* Vid Tjolöholms slott kan du vandra längs stränderna och avsluta med ett slottsbesök och kulinariska upplevelser i det närbelägna värdshuset.

* Strandpromenaden i Varberg är en lättillgänglig vandrings- och cykelled tätt intill havet.

* På Prins Bertils stig vandrar du från slottet i Halmstad längs Laholmsbuktens stränder ut till den fashionabla Tylösand med badstränder och restauranger.

* Åkulla bokskogar är ett av sydsveriges största sammanhängande bokskogsområden med ett nät av vandringsleder med olika svårighetsgrader. Vid Åkulla Resort kan du bada, inta en enklare måltid och även övernatta. Kombinera gärna med ett besök i närbelägna Ullareds köpkvarter.

* Vid Knäred kan du vandra utmed ån Lagan, den sydligaste av Hallands välbekanta åar, längs Kraftverksleden och närmare studera imponerande kraftverksstationer från förra seklets början.

* Kustslingan längs Laholmsbuktens stränder leder dig utmed havet mot Båstad och Hallandsåsens bokskogsklädda förkastningsbranter.