Bläddra

Regelverk på värdepappersmarknaden : kunskap för finansiell rådgivning

Kategorier: Finansrätt Juridik Särskilda rättsområden

Regelverk på värdepappersmarknaden : kunskap för finansiell rådgivning

Kategorier: Finansrätt Juridik Särskilda rättsområden
Köp här
Värdepappersmarknaden har en mycket viktig funktion i samhället. För att säkerställa att verksamheten fungerar på ett tillfredsställande sätt har staten och marknadens aktörer gemensamt byggt upp ett regelverk som anger ramen för den finansiella verksamheten.

Läs mer
Regelverk på värdepappersmarknaden är en av fyra böcker i en serie framtagen av Liber utifrån SwedSec:s kunskapskrav för licensiering av finansiella rådgivare. Boken är anpassad till delområde 5 i kunskapskraven och ger aktuella, grundläggande kunskaper om det regelverk som finns på värdepappersmarknaden. Kapitelindelningen följer i huvudsak delområden och mätpunkter i SwedSec:s kunskapskrav. De övriga böckerna i Libers serie är: Sparande, kapitalförvaltning och finansiella instrument (delområde 1–2); Finansiell ekonomi (delområde 3); Etik och gott omdöme (delområde 4). Böckerna riktar sig främst till utbildningar av finansiella rådgivare inom till exempel banker och värdepappersbolag samt till anställda som utför affärer med finansiella instrument åt sina arbetsgivare.

Om författarna
Ella Grundell är verksam som bolagsjurist vid Euroclear Sweden AB, med särskild inriktning på skatte- och bolagsrätt. Hon har lång erfarenhet av värdepappersrätt och compliance-frågor. Ella arbetade tidigare som bankjurist på Nordea.
Johan Lycke är Compliance Officer på Swedbank LC&I och ledamot i SwedSec:s prövningsnämnd. Han har tidigare arbetat inom compliance och juridik på SEB och Öhman. Johan var sekreterare i Värdepappersmarknadsutredningen som resulterade i lagen om värdepappersmarknaden och i Marknadsmissbruksutredningen som resulterade i lagen om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument.
Alf-Peter Svensson är advokat och delägare vid Grönberg Advokatbyrå, med särskild inriktning på värdepappersmarknadsrätt. Har lång erfarenhet från värdepappersmarknaden, bland annat som värdepappersjurist inom SEB samt som chefsjurist och Compliance Officer hos Nordiska Fondkommission.