Bläddra

Värdeskapande lärande

Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Värdeskapande lärande

Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Sveriges bästa lärare 2019!

"Man hör ofta att eleverna är framtiden. Jag tänker snarare att de är nutiden. De kan och bör få göra skillnad redan idag."

Det värdeskapande lärandet går ut på att hitta verkliga mottagare för det man skapar i klassrummet. Maria Wimans elever har bland annat hjälpt barnsoldater, läst sagor för förskolebarn, intervjuat pensionärer, agerat bokrecensenter och räddat sin favorit-tv-serie från nedläggning. I grunden ligger ett medvetet arbete med relationer, tydliga frågor och mål. Elevernas motivation ökar med detta inkluderande arbetssätt, där var och ens arbete är viktigt på riktigt.

Maria Wiman är högstadielärare i svenska och SO i Huddinge utanför Stockholm. Hennes vassaste knep och roligaste exempel från klassrummet varvas här med forskning om motivation och värdeskapande studier.

Utmärkelser
Sveriges bästa lärare 2019 (Handelskammaren)
Trevor Dolan-priset Årets punkare i skolvärlden 2017
Arena Huddinges pris för entreprenörskap 2016
Huddinge kommuns pris Årets pedagog 2015
(Maria Wimans elever):
Surfa Lugnt-priset 2018 
Nominerade till Årets nätänglar 2018 
Huddinge kommuns demokratipris 2015

RECENSIONER
"... på många sätt stimulerande läsning ... Tilltalet är prestigelöst och författarens entusiasm smittar av sig på läsaren."
- Christoffer Dahlin, Pedagogiska Magasinet  

"Värdeskapande lärande beskriver på ett underhållande sätt hur jag kan öka elevernas engagemang och inspirerar till att våga testa ... Styrkan är att Wiman presenterar en pedagogisk modell för hur man praktiskt kan organisera sin undervisning och att hon lyfter in aktuell forskning. Värdeskapande lärande ger ytterligare ett användbart redskap för hur man kan variera sin undervisning."
- Åsa Johansson Mernelius, Tidningen Grundskolan

"Säkert är ni många som i slutet av läsåret låtit eleverna utvärdera undervisningen; en utvärdering som kanske utmanar er i att tänka nytt kring upplägg för kommande läsår. Då kan den här boken ge tips för hur värdeskapande lärande genom arbete med relationer, tydliga mål och relationer bidrar till ett inkluderande arbetssätt."
- Katarina Krokström Förstelärare på Fässbergsskolan, Pedagog Mölndals bokblogg

"Precis som Wiman uppmärksammar i sin bok, innebär perspektivet att "rusta för nutiden" dessutom att eleverna generellt blir mer engagerade i skolarbetet, eftersom de upplever att kunskaperna är relevanta och att de lär sig för sin egen skull."
- Anders Jönsson, professor i didaktik, Högskolan Kristianstad

"... författaren anknyter ofta tlll relevant pedagogisk litteratur och är noga med att förankra sitt arbetssätt i skolans arbetsmål, samtidigt som hon är skicklig på att motivera och förklara bakomliggande motiv, varför boken får anses vara mycket angelägen."
- Michael Economou, Bibliotekstjänst