Sökresultat för Bo Gustavsson...
Rensa filter?
Jalal ud-din Rumi (1207-1273) har kallats världens främsta mystika poet. I mer än sju hundra år har hans berömmelse och betydelse vuxit såväl i öst som i väst. Bland dem som läst och influerats av hans poesi märks så olika personer som Mahatma Gandhi och Madonna, Dag Hammarskjöld och Donna Karan, Rembrandt och Gunnar…
Den tyske filosofen Peter Sloterdijk är en central röst i samtiden, även om han är mindre känd i Sverige. Han ägnar sig åt “upplyst katastrofism” ddå han visar på sätt att komma ur vår tids krismentalitet. Han är en Kassandra med ett hoppfullt budskap. Det gäller att öva upp existentiell kompetens och…
Denna bok börjar med planteringen av ett äppelträd till Gustavssons barnbarn Erland.Det är en trosakt för framtiden och vårt gemensamma nu. Dikterna handlar om olika slags resor som utvecklar sig tillen rannsakan av samtiden. Kan vi lära oss sjunga en ny sång till vår blå planet i kosmos?
Vi bor alla i flyktens hus. Detta är migrationens och flyktingströmmarnas tid april 2014. April är all tid, april är alla månader, alla år då du kommer med ansiktet av den sista flykten. Du kommer med det nya ordet för motstånd på läpparna och den sista flyktens vind i håret. Du leder oss ut ur flyktens stora hus.…
I grunden för Anders Johanssons hela författarskap ligger enmelankoli över livets snabba flykt ochöver det enskilda livets utsatthet och skörhet. Kanske finns därockså ett försök till besvärjelse av det oundvikliga: den intensivanu-känslan i både fotografier och texter blir ett slags markering avnärvaro i tiden.
Så…
Orden avlägset land bär en mystik ton de förflyttar sinnet till något helt annorlunda. Det var något som Sven Delblanc kände igen när han läste orden i Gunnar Ekelöfs dikt, Jag skriver till dig från ett avlägset land . I denna bok analyseras mystikens centrala roll i Ekelöfs och Delblancs författarskap och den…
Detta är en poetisk debattbok, den första i sitt slag i Sverige. Vad som behöver debatteras är konsekvenserna av metoo för relationen mellan kvinnor och män. Vad gjorde metoo med svenskarna och Sverige? Vad hände med rättssamhället och den svenska demokratin? Vad hände med kulturlivet och den fria debatten? Vad fan…
Den osynliga staden är tredje delen i Bo Gustavssons trilogi om tre städer. Boken handlar dels om Krakow och dels om den utopiska staden i alla städer som ständigt byggs och raseras. Dit är vi på väg. Där befinner vi oss.
Bo Gustavsson är författare, översättare och kritiker. Hans senaste bok är en översättning av den…
Dessa dikter dokumenterar en turbulent tid i livet och omvärlden med utblickar mot myten och historien.
Inre och yttre skeenden skildras – sjukdomar, katastrofer, olyckor, politiska omvälvningar. Hur förhåller vi oss till en sådan värld? Förhålla sig är de viktigaste och vackraste orden i språket, alla språk.
Vad vill oss ensamheten? Den vill oss alltid något annat. Dessa dikter undersöker detta något annat.
Kategorier:
Biografier och litteraturvetenskap
Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Essäer
Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Nio essäer om Sven Delblanc
I Sven Delblancs romaner förenas fantasifull fabulering med allegoriska och mytiska mönster. Hans prosa växlar mellan frisk realism, uppsluppen grotesk, humor och nattsvart förtvivlan. I hans texter finns både stark medkänsla och sinnrik idédiskussion.
I en värld präglad av kris och…
Denna bok är tredje delen i en lyrisk trilogi om tre historiska personers livsöden. Den första delen heter “Jag, Öpir” och den andra “Gramscis postuma anteckningar”. Samlingstiteln på projektet är “Ödestrilogin”. Calamity Jane levde i amerikanska Västern under andra hälften av…
Var det inte Ekelöf som i en intervju i början av 1960-talet beklagade sig över nutidsmänniskans desentivisering? Vad han avsåg var förlusten av förmågan att kunna förnimma med andra sinnen än det logiska förnuftets. Existensen och historien är egentligen okända faktorer som kräver att upptäckas på nytt för att vi ska…
Vad vill oss ensamheten? Dikterna i Bo Gustavsons nya diktsamling Svarthättan flyger i ensamheten försöker svara på den frågan. Det visar sig att ensamheten har många okända och dolda rum. Det vet svarthättan.
Bo Gustavsson är författare, översättare och kritiker.
“Vitt vid min sida jag älskar att gå runt hörnet
I sista hälsningen vitt
Vid min sida alltid lugna
Breda flödet
Ser du där borta broarna i diset
De vackra broarna där borta jag förstår inte ditt
Svar alltid breda lugna flödets
Broar”
…
Bo Gustavsson är författare, översättare och kulturskribent. För…
Kategorier:
Samhälle och samhällsvetenskap
Vad är en skådepenning, medalj, jetong, medaljong och plakett? Vilken är åtsida respektive framsida? Hur gör man en medaljbeskrivning utan bilder? Hur anges referenser och provenienser, storlek, vikt, halt och form?
Detta är en oumbärlig handbok för fackmän och intresserade om hur man beskriver svenska medaljer och…
Bo Gustavsson är författare och översättare.
Gramscis Postuma Anteckningar, är hans femte diktsamling.
Texterna i denna bok handlar om en verklighetskris som är både samtida och tidlös. Alltsedan väggmålningarna i stenåldersgrottan i Altamira i Spanien har människan på olika sätt och med olika medel föreställt sig förhållandet till världen. Det har skett genom myter, religion, filosofi, politik, konst, vetenskap och…
Kategorier:
Samhälle och samhällsvetenskap
Polletter var vanliga betalningsmedel i slutet av 1800- och i början av 1900-talen. I olika sammanhang – när man betalade på spårvagnen och färjan, fick i gång gasleveransen, som förköpta bevis på rabatt på favoritrestaurangen – betalades med polletter i vardagen. De underlättade också intern administration…
Bo Gustavsson är författare, kritiker och översättare.
I dagen är hans sjunde diktsamling.
Karl-Gustaf Hildebrands debut skedde 1933 och hans senaste bok utkom 2002. Hildebrand är en tidsdiktare som under en period av 70 år känsligt registrerat vad det innebär att leva under historiens tryck i vår turbulenta värld.
Bo Gustavssons Ångerstens treklang: Tematiska linjer i Karl-Gustaf Hildebrands diktning är den…
Höst i Berlin är en bok om skrivandet, samtiden och mörka skuggor ur det förflutna. Höst i Berlin bildar ett begrepp som är både estetiskt, politiskt och existentiellt. Det handlar om sägandets att, broarna över Spree, Nefertitis leende och Rosa Luxemburgs död, das Volk, namn som kommer långt ifrån, historiens ängel,…