Bläddra

Från Italien till din köksträdgård

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: örter och kryddor Matlagning: särskilda råvaror Trädgård Trädgårdsskötsel: växter och odling

Från Italien till din köksträdgård

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: örter och kryddor Matlagning: särskilda råvaror Trädgård Trädgårdsskötsel: växter och odling
Varje år besöker över en halv miljon svenskar Italien. Under vår vistelse där äter vi gott på restauranger och trattorior. Många av oss har även passat på att besöka de lokala grönsaksmarknaderna och förundrats över utbudet.
När vi sedan åker hemåt mot Sverige har vi alla dofter och smaker med oss, och många kulinariska minnen som vi vill återskapa hemma i våra egna kök. Väl hemma i Sverige upptäcker vi dock snabbt att den där stora oformliga bifftomaten, den röda lustiga radicchion med sina långa vita armar, den vackra och goda basilikan med buckliga blad och den späda zucchinin inte finns i våra svenska grönsaksdiskar.
Det finns massor av konserverade italienska produkter i hyllorna, men de färska råvarorna hittar man inte i Sverige.
Lösningen är då att odla dem själv! Agretti, cime di rapa, cucuzza, friggitelli, borlotti, pepeperoncini, spigariello, capperi, zucchini, broccoletti, finochietto - alla dessa typiska och traditionella grönsaker går att odla även här hemma!
Odling och matlagning går hand i hand, och boken innehåller både recept och bilder från skörd och kök. Boken är full av vackra bilder från egna odlingar i Skåne och på plats i Italien.
I denna inspirerande bok får du bland annat lära dig vilka tomater du ska odla för upphängning i en piennolo som i Kampanien och att italienska tomater gillar klassisk musik. Du lär dig hur du lyckas med odlingen av puntarelle och tillagar den på romerskt vis – alla romana. Hur du odlar cucuzza som på Sicilien och fagioli som i Toscana och tillagar cime di rapa som i Apulien. Hur du odlar egen kapris och konserverar i salt som på Sicilien. Vilka tomater som passar bäst i sallader och vilka tomater som passar bäst i pastasåser och på pizza. Vad man bör veta om vett och etikett när det gäller italienska tomater, och hur man ser skillnad på tomater från Parma och från Florens.
Du får även en inblick i Italiens matkultur och den regionalitet som är så viktig där, inte minst för grönsakerna och deras historia.

Anna Åkerman har arbetat med italienska grönsaker, fröer och plantor sedan 2004 genom sitt företag Gourmetgarage. Hon arbetar även som frilansjournalist och fotograf, och har bloggat sedan 2008 på gourmetodling och kökshemligheter.