Bläddra

Intelligent Wine : om vinet i litteraturen

Kategorier: Alkoholdrycker Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Drycker Essäer Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Vin
Köp här

Intelligent Wine : om vinet i litteraturen

Kategorier: Alkoholdrycker Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Drycker Essäer Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Vin
Köp här
”Den som inte älskar vin, kvinnor och sång, förblir en tok, livet lång”
Citatet tillskrivs allvarsmannen Luther som också menade att; ”öl är ett verk av människan, medan vin är ett verk av gud”.
Citaten från kloka människor som uppskattat goda viner är legio. Det gäller främst goda viner och en som uttryckte det fint var nobelpristagaren Pablo Neruda som i sin ”Ode till vinet” förklarade att han ville se en flaska ”Intelligent Wine” eller ”vino intelligente” i originaltexten.
Lite svårt att översätta till svenska men vi tror att de flesta förstår vad han menade, nämligen att fina viner alltid varit perfekta följeslagare till goda böcker och till det intelligenta samtalet. I varje fall är det Nerudas dikt som inspirerat oss till titeln på denna bok som är tillägnad goda böcker, det goda samtalet och de goda vinerna.

***

Churchill, Karen Blixen, Hemingway, Kavafis, Simenon, Dickens ...
Vad har de gemensamt, utom att de är författare av romaner, noveller, dikter?
Alla uppskattade vin, alla skrev om vin.
”Intelligent Wine – Om vinet i litteraturen” har fått sitt namn från en dikt av en stor poet och älskare av vin – nobelpristagaren Pablo Neruda – som i sin dikt ”Ode till vinet” förklarar sin kärlek till intelligent vin.
Intelligent vin, det säger mycket om vad boken handlar om.Vinet som en del av vår kultur med betoning på kultur av högsta kvalitet. Här hittar du dem alla, samt dessutom Christopher Isherwood, Lawrence Durrell, Ian Fleming, Tomasi di Lampedusa och flera till.
En bok som bör ha en självklar plats i varje vinälskares bokhylla eller en given present till en vinälskare eller för den som bara vill ha lite läsvärd underhållning som vidgar sinnet och lockar till nya upptäckter i böckernas värld och i vinets.