Bläddra

Navigera genom stormarna : om känslor och npf

Kategorier: Att hantera personliga problem Coping with neurodevelopmental issues Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Psykologi Psykologi: känslor Samhälle och samhällsvetenskap

Navigera genom stormarna : om känslor och npf

Kategorier: Att hantera personliga problem Coping with neurodevelopmental issues Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Psykologi Psykologi: känslor Samhälle och samhällsvetenskap

Hur ska man förstå sina känslor när de verkar helt obegripliga? Ska man verkligen lyssna på dem när de bara ställer till det för en? Vad gör man om man stressar upp sig när man ska försöka slappna av? Eller hur kommer man loss ur skam när man skäms för att man skäms?

Att förstå sig på sina känslor kan vara svårt för alla; har du en npf-diagnos kan det vara ännu knepigare. Känslorna kan komma med enorm kraft, eller kan vara svåra att få tag på. De kan skifta i rasande takt eller tvärtom kännas svåra att bryta. Det kan vara svårt att förstå varför de sköljer över en och svårt att riktigt kunna svara på frågan ”hur mår du?”.

I boken svarar forskare och kliniker som arbetar med psykologisk behandling på frågor från personer med npf i intervjuer som återberättas av författaren. Medverkar gör Johan Bjureberg, Russell Barkley, Tony Attwood, Patrick Carroll, Hanna Sahlin, Ullakarin Nyberg, Rebecka Bratt, Johan Pahnke, Berkeh Nasri, Linda Wiik, Tomas Frankell och Michael Hjerth.

Förutom det stora området känslor som belyses ur en rad aspekter så återfinns teman såsom ångest, skam, stress, mening, återhämtning och medkänsla.

Ämnen som hanteras i boken:

  • Känslomässig medvetenhet
  • Kommunikation
  • Emotionell instabilitet
  • Stimming
  • Emotionella triggers
  • Acceptans
  • Intuition
Boken ingår i Stöd i vardagen – ett Arvsfondsfinansierat projekt som drivits 2018–2021 av Attention Stockholms lokalförening, en del av Riksförbundet Attention. Syftet med projektet är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Nicole Wolpher är socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi samt certifierad bildterapeut. Hon lever med adhd samt har arbetat och engagerat sig i brukarrörelsen sedan 2009 med fokus på frågor kring neuropsykiatri, självskadebeteende och antidiskriminering. Sagt om boken:
"Ibland får man böcker i sin hand som är så där exceptionellt bra. Som lägger till en viktig pusselbit, sammanfattat på ett lättillgängligt sätt, till pusslet av att förstå andra människor. Som ruckar bilden vi redan har ett snäpp, så att linsen skärps. Nicole Wolphers bok 'Navigera genom stormarna' är precis en sån bok. Om det bortglömda ämnet känslor hos individer med npf. Alla vi som lever nära någon med npf, eller jobbar med npf, vet att känslor är ett centralt fenomen. Men inte så mycket finns skrivet om detta. Tills nu. Denna bok kommer vara till stor nytta för alla med npf. Och för alla som möter individer med npf. Tack!"

/Maria Bühler, leg. psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi