Sökresultat för Viktor Rydberg...
Rensa filter?
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
”Den stora behållningen med ”Den sista idealisten” är Burmans idéhistoriska skärpa. Den lätthet med vilken han läser Rydberg i ljuset av Kant, Arendt, Kierkegaard – listan kan göras lång. Liksom hur han, i sin behandling av Rydbergs idéer, nästan lika ledigt som författaren själv kastar sig mellan termodynamik,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Litteraturvetenskap och litteraturkritik Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Socialhistoria och kulturhistoria
I slutet av 1800-talet skapades Djursholms villastad på privat initiativ. Det var ett nytt sätt att leva för en del av Sveriges finans- och kulturelit. Många kände sig kallade, men inte många nog. Man behövde ett dragplåster, en ledstjärna, och man lyckades locka Viktor Rydberg, Sveriges nationalskald, att flytta dit.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Litteraturhistorikern och ledamoten av Svenska Akademien, Fredrik Böök, satte Viktor Rydberg högst av alla svenska författare. Kanske var det just därför han dröjde så länge med att ta sig an att skriva denna minnesteckning. Bööks ambitionsnivå var nämligen inte bara att beskriva Rydbergs liv och verk på ett allmänt…
När Viktor Rydberg dog 1895 ansågs hans inflytande på den svenska kulturen vara omätligt stort och dödsfallet utlöste landssorg. Nu är han mest känd för att vara glömd, förutom som upphovsman till ett par julrelaterade dikter. Det är en receptionsbana som är väl värd att studera, både i dess uppåtfas och i dess…
När vi blickar tillbaka på 1800-talets sista decennier ser vi vår egen värld skapas. Fenomen som industrialisering, urbanisering och sekularisering lade grunden för det moderna samhället. I allmänhet värderar vi denna utveckling positivt. Men för många av 1800-talets svenskar var moderniseringen en plågsam utveckling.…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap 1800-talet Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Trots att Viktor Rydberg och August Strindberg tillhörde olika generationer var de verksamma samtidigt under drygt 25 års tid. För första gången får vi här en grundlig inblick i deras åsikter om varandra samt en uppfattning om de impulser de fått från varandras författarskap. Studien bygger på brevmaterial och…
Viktor Rydberg förknippas kanske främst med Singoalla och dikter som ”Tomten”, ”Betlehems stjärna” och ”Den nya Grottesången”. Få känner till att han även författade polistisk-satiriska artiklar. 1857 gav han ut den radikala, liberala tidningen Tomtebissen där han själv skrev en dryg…
För dagens unga är Viktor Rydberg i det närmaste okänd, men en gång ingick han i en svensk skönlitterär kanon. Hans bibliotek finns i Nordiska museet och genom samlingens cirka 3 000 volymer framträder en läsande skald och en mångkunnig personlighet i sin tid.
Magdalena Gram, fil.dr och bibliotekarie vid Kungl.…