Sökresultat för Åsa Ekman...
Rensa filter?
Den 100-åriga häxan Spott-Åsa har vaknat upp efter 10 år i koma. Hon hade själv förutspått att hon skulle vakna på sin 100-årsdag, och det gjorde hon. Vad för trolltyg kommer hon att hitta på? Märkliga incidenter inträffar där vanligt folk utför väldigt märkliga handlingar som de sedan inte förstår hur de kunnat göra.…
Denna festskrift är tillägnad Åsa Gunnarsson, professor vid Umeå universitet.
Medverkande författare: Martina Axmin, Martin Berglund, Lotta Björklund Larsen, Katia Cejie, Patrik Emblad, Håkan Gustafsson, Anne Hellum, Axel Hilling, Linus Jacobsson, Jan Kellgren, Eleonor Kristoffersson, Magnus Kristoffersson, Börje…
Asa tries to give her classmate a biscuit.Nami evades her classmates’ playground game of acorn-throwing.Happy decides she’s not interested in doing anything other than lying down on her sofa.
Each of these three stories begins in a reasonable place-but by the end you’ll find yourself in another world…
Denna vänbok är tillägnad professor Åsa Bergenheim med anledning av framtagandet av juristprogrammet vid Karlstads universitet. Åsa Bergenheim, numera professor emerita i pedagogiskt arbete och idéhistoria vid Umeå universitet, var rektor vid Karlstads universitet åren 2011–2017.
De forskare och lärare vid ämnet…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
»Här blandas biografiska redogörelser med filmanalys, med fokus på valda titlar ur den omfattande filmografin. Och knappt någon annan hyser större kärlek till, eller kunskap om, sitt ämne än Mikaela Kindblom.« Johannes Hagman, Upsala Nya Tidning
»En rik och insiktsfull bok, det går inte ens att antyda hur mycket den…
Åsa-Hanna har länge betraktats som Elin Wägners främsta roman och en av de stora svenska klassikerna. Den gick först som följetong i veckotidningen Idun, under titeln Vansklighetens land. 1918 gavs den ut i bokform under titeln Åsa-Hanna och möttes av starkt positiva reaktioner. Wägner blev med boken en erkänd…
Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner och tecknade serier: genrer Tecknade romaner och tecknade serier: humor Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Få svenska figurer är så älskade och ständigt aktuella som Åsa-Nisse. Manusförfattaren Pidde Andersson och tecknaren Patrik Norrman började 2016 skapa nya Åsa-Nisse-serier med en modern prägel, och vi samlar nu ett urval av deras sjövilda äventyr i denna lyxiga hyllningsbok. Deras version av Åsa-Nisse har kallats såväl…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Institutioner och lärda sällskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap
Vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2019 tog Åsa Wikforss sitt inträde i Svenska Akademien. Han efterträdde Sara Danius på stol nummer 7. Detta är Åsa Wikforss inträdestal.
Här får du följa med två pensionärer på sin första resa utomlands, till varmare breddgrader under vinterhalvåret.
När de kommer fram till en port hör Knut en kvinna ropa på hjälp, släpp mig för, aaaj! Han tittar in och där står en man som håller en halvnaken kvinna och försöker våldta henne. Knut skriker Hallå där vad…
Frågan om det mänskligas natur har diskuterats så länge vi medvetet har reflekterat över våra liv. Vi har definierat oss själva i kontrast mot de själlösa djuren och den livlösa maskinen och i kraft av vår tankeförmåga hävdat unicitet och suveränitet i världsordningen. Skiljelinjen mellan det mänskliga och det…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Ett fält av Kerstin Ekmans intresse har inte blivit tillräckligt uppmärksammat: hennes fackmannamässiga kunskaper om naturen och hennes förmåga att ge kunskapen litterär gestalt. Den här lilla skriften vill lyfta fram naturen som motiv för hennes diktning.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Reportage och samlingar av journalistiska texter Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
Ursprungligen publicerad i Göteborgs-Posten Två dagar 2001-02-03
”När vi vandrar genom Haga är Gösta Ekman som en parodi på den avige konstnären. Hans kommentarer är korthuggna och han verkar tycka att fotografen och jag är måttligt proffsiga och intressanta. Men någonstans i höjd med Gillestugan på Järntorget vänder…
Tiderna förändras heter det. Eller är det vi människor som förändras? Behövs kristen tro i det samhälle som dagens Sverige utgör? Och vilken betydelse kan tron tillmätas i ett samhällsperspektiv?
Möt pastor Ulf Ekman, grundare av den kristna trosrörelsen Livets Ord som vid starten 1983 blev starkt kritiserad som en…
“Pissråttan talar” publicerades ursprungligen i Clic nr. 1 1990
Hon visade brösten när bröst var fult. Polisen stormade hennes första utställning. Radions klagomur baxnade efter hennes program. Marie-Louise Ekman (tidigare De Geer Bergenstråhle) har aldrig bett om ursäkt för sin existens. Hon är en fritänkare som bara…
Detta är den stora boken om och med Marie-Louise Ekman – en av Sveriges mest framstående konstnärer. I sina egensinniga bildvärldar skapar hon, med teatern som grundform, scener som ställer etablerade roller och konventioner på ända.
Marie-Louise Ekman hör till den generation svenska konstnärer som trädde fram under de…
Absurd humor och allvarliga lekar med en av Sveriges mest älskade konstnärer. I gränslandet mellan tecknade serier och klassiskt måleri skapar hon en bildvärld i en klass för sig.
Marie-Louise Ekman (f. 1944) skapar egensinnig konst som drivs av absurd humor och allvarliga lekar. Några återkommande figurer är Kajsa…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Entreprenörskap Företagsekonomi och management Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialhistoria och kulturhistoria
Svenskt näringsliv har historiskt dominerats av en rad välkända familjedynastier. I Dynastins kvinnor ger historikern Therese Nordlund Edvinsson en inblick i det moderna industrisamhällets framväxt genom att spegla en entreprenörsfamilj i en tid präglad av stora klassklyftor och genusarbetsdelning.
Hon skildrar…
Kerstin Ekman tror på berättelsen. I hennes författargärning löper denna förvissning som en röd tråd, ständigt återkommande i såväl hennes romaner som i essäer och debattartiklar. Oavsett vilket ämne Ekman närmar sig finns det intima förhållandet mellan liv och berättelse, mellan människan och konsten. Ekmans…
Vad betyder skrattet, det som får oss att skratta vad är det egentligen?
På Teaterhögskolan i Stockholm ägnade skådespelare och magisterstudenter ett år åt att i första hand praktiskt, men också teoretiskt, utforska det skrattretande.
Under ledning av professorerna Gösta Ekman och Karin Helander, tillsammans med…
"Mångfalden av perspektiv är stor, men boken präglas av närhet. Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning." – Kristianstadsbladet
"Även den som trodde sig veta allt om Gösta Ekman får en rikare bild i denna generösa biografi." – Leif Zern, Dagens Nyheter
"Det…
"Mångfalden av perspektiv är stor, men boken präglas av närhet. Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning." – Kristianstadsbladet
Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: bostadshus Arkitektur: palats och herrgårdar Konst Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Släkten Ekman ägde Kilanda säteri i 160 år. Verksamheten på gården leddes av far och son von Schéele i 60 år och lantbruksskolan i 42 år. Flera äktenskap länkade samman släkterna Ekman, von Schéele och Klingspor, dels med varandra, dels med det natursköna Kilanda.
Säteriet höll sig på utvecklingens absoluta framkant.…
“Frälsare eller bedragare?” publicerades ursprungligen i CliC nr. 3 1989
Thomas Sjöberg har intervjuat Ulf Ekman, mannen bakom Livets Ord – den mest omdiskuterade frireligiösa rörelsen i Sverige under senare år – och förvånats över hur en så trevlig, förekommande, artig och älskvärd man kan ha blivit så hatad. En Dr.…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
En saga om världens modigaste, starkaste och snabbaste riddare. Riddaren Åsa.
?Hon behövde ingen annan, hon gjorde det själv, nu var hon på promenad, denna lördagkväll. I horisonten såg hon ett monster, rök och eld och hon hörde att prinsen behövde hjälp!?
Vår hedniska trosvärld ägde en rikedom på fantasieggande gestalter. Där fanns åskguden Tor med sin träffsäkra hammare Mjölner, den enögde och spjutbeväpnade Oden på sin åttabenta häst Sleipner, de erotiskt sinnade vanerna Frej och Freja, den blide och gode Balder, den listige Loke, de stridslystna och farliga…
Kategorier: Historia och arkeologi
Vår hedniska trosvärld ägde en rikedom på fantasieggande gestalter. Där fanns åskguden Tor med sin träffsäkra hammare Mjölner, den enögde och spjutbeväpnade Oden på sin åttabenta häst Sleipner, de erotiskt sinnade vanerna Frej och Freja, den blide och gode Balder, den listige Loke, de stridslystna och farliga…
Hon föddes blå av syrebrist och kämpade för sitt liv. En sprattlande liten varelse. 1900 gram. Ockuperad av kramper. Cp-skadad. Femton år senare sätter sig Åsa att foga samman bitarna av sitt liv till en berättelse.
Vad var det hennes föräldrar gjorde med henne den där gången när de under långa dagar tränade henne att…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Lotten Ekman, signaturen Nitouche bl a i Svenska Dagbladet, var en framstående journalist med rappt och ofta ironiskt språk en god representant för de kvinnliga reportrarna under seklets första decennium. Ney ger ett feministiskt perspektiv och tecknar samtidigt en bild av journalistikens villkor vid denna tid.
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Carl Gustaf Ekman, Sveriges frisinnade statsminister 1926–1928 och 1930–1932, var den fattige kroppsarbetaren som nådde maktens höjder – bara för att falla i vanära på en lögn om pengar från Ivar Kreuger.Ekman profilerade sig först som en ledande förespråkare för totalt rusdrycksförbud, men politiskt förknippas han…