Sökresultat för Harry Martinson...
Rensa filter?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Klassisk poesi Poesi Science fiction Science fiction: rymdopera Skönlitteratur
Med Aniara inleder vi utgivningen av Harry Martinsons verk i en samlad utgåva som är planerad att omfatta tio volymer. Utgåvan rymmer samtliga av Martinson utgivna böcker: all hans lyrik, prosaböckerna, naturessäerna samt en volym dramatik. Även några av hans mindre kända titlar – som Verklighet till döds och Den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter
I mer än ett sekel har Tidningen Vi publicerat Sveriges vassaste pennor. I Vi skrev Astrid Lindgren, Evert Taube, Nils Ferlin, Karin Boye och Vilhelm Moberg. Flera av samtidens mest prisbelönta skribenter som Jonas Hassen Khemiri, Karin Thunberg och Magda Gad bidrar till att tidningen fortsätter att vara en ledstjärna…
I Noveller för Världens Barn 2007 får du ta del av 31 klassiska mästerverk ur världslitteraturen.
De internationella författarna 2007 är: Karen Blixen, Heinrich Böll, Fjodor Dostojevskij, F Scott Fitzgerald, Graham Greene, Ernest Hemingway, James Joyce, Franz Kafka, Guy de Maupassant, Luigi Pirandello, Edgar Allan…
Harry Martinson gav den svenska naturen ett självlysande, daggfriskt språk. De tusen dikternas bok är ett begrepp han präglade på 60-talet för dikter han tänkte sig skulle kunna ges ut postumt. Urval och inledning Stefan Sandelin.
Detta är Harry Martinsons kända berättelse om sitt liv.
Martin är yngsta barnet i en stor familj. Mycket händer och snart är han en ensam liten pojke. Han får bo hos en främmande familj och han känner sig rädd och ledsen. Martins fantasi hjälper honom att överleva, med fantasin drömmer han sig bort.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
”När man står tyst och ensam och ser ut i världsrymden krävs det ord som inte finns”, skriver Harry Martinson. Han hade dock själv den sällsynta poetiska förmågan att finna de ord som krävdes för att frammana världsrymden, men också för att beskriva en humla, menar Björn Larsson i denna varma och initierade…
Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner och tecknade serier: adaptioner av skönlitteratur Tecknade romaner och tecknade serier: genrer Tecknade romaner och tecknade serier: science fiction Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Harry Martinsons stora rymdepos är här överfört till tecknad serie. I Knut Larssons händer blir det ett lika ovanligt som spännande rymd¬äventyr. Berättelsen är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske fulltonigaste ¬uttrycket för Martinsons livslånga projekt att…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Harry Martinson var en av den svenska litteraturens stora språkkonstnärer. Dit nådde han genom att intensivt omarbeta och redigera sina verk, ofta långt in i korrekturstadiet. I denna volym belyses hur det gjordes genom faksimil av korrektur till romanen Den förlorade jaguaren. Där finns en reseskildring som Martinson…
Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
I Midsommardalen strävar Harry Martinson att komma nära naturen och dess skeende, så nära som det överhuvudtaget är möjligt. Men den rymmer också filosofisk spekulation och tids- och civilisationskritik.
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i Stockholm 1978. Under sitt liv belönades han med många…
HALLUCINATION.
(Sedd en gång av en hungrig i en stadsöken.)
Motto: Den saliges lerkruka blundade
sakta för att inte avdunsta i
ökenhettan.
Finns väl ett berg dolt i Alpenland,
oerhört fett och frodigt.
Dignande rikt under älskad saft
sänder det vitögda blickar av mjölk
långt över vanliga Schweiz,
långt bortom…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Klassisk poesi Poesi Science fiction Science fiction: rymdopera Skönlitteratur
Aniara, Harry Martinsons stora rymdepos, är på en gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske fulltonigaste uttrycket för Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen. Aniara publicerades första gången 1956 och fick ett…
Harry Martinson skrev sina dikter flödande och fritt – ofta utan att ha någon bestämd plan för hur nästa diktsamling skulle se ut. Följden blev att dikter i manuskript samlades på hög och ur denna ständigt växande massa lyfte Martinson – ofta med hjälp av Georg Svensson – när tiden var mogen fram en…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Självbiografi: litteratur
Under de första tjugo åren som författare gör Harry Martinson en enastående resa: från debuten 1929 med diktsamlingen Spökskepp till invalet i Svenska akademien 1949 som etablerad och uppburen diktare. Under den här perioden är han intensivt produktiv och flera av hans mest betydande verk kommer ut. De brev från…
KRIGSMÅLAD KONVOJ.
I det stora kriget gick vi i en konvoj över
Nordsjön. Kröp mot Kirkvall. Stenkolsröken
hängde miltals akter ut. Och svärmar med mås.
Bländvita moln av mås. Mås. Mås. Som ba-
dade i vår rök. Döko upp och ner i den. Vi gingo
väster ut.
Nomad, Harry Martinsons diktsamling utgiven 1931, var…
I Vägen ut, som kom året efter Nässlorna blomma, fortsatte Harry Martinson sin självbiografiska berättelse om sockenpojken Martin Tomasson och hans tvåfaldiga längtan – längtan bort från sina allför bistra livsvillkor och längtan till mamman i Kalifornien
Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
I Svärmare och harkrank strävar Harry Martinson att komma nära naturen och dess skeende, så nära som det överhuvudtaget är möjligt. Men den rymmer också filosofisk spekulation och tids- och civilisationskritik.
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i Stockholm 1978. Under sitt liv belönades han…
Författaren Harry Martinson, född 1904, umgicks hellre med bildkonstnärer än med skrivande kolleger. Särskilt nära kom han Sven X-et Erixson, Bror Hjort, Ragnar Sandberg och i synnerhet den sårbare Inge Schiöler, alla betydande målare och vänner till Martinsson. ”Hos bildkonstnärerna finnsnågot av hantverkets…
Passad är en diktsamling av Harry Martinson, utgiven första gången 1945. Passadvinden blir en symbol för det goda och humanistiska och med sin strama saklighet och överraskande bildkombinationer består den av filosofiska tanke- och naturdikter av olika slag.
Martinson var starkt influerad av österländsk filosofi,…
På ändlösa grusvägar, i tät barrskog och till svalkande insjöar vandrar den före detta cigarrmakaren Bolle. Att vara luffare är att undvika poliser, tigga utan att provocera och hantera människors rädsla. Men det är också idén om ett liv i frihet.
I Vägen till Klockrike möter vi ett Sverige som genom…
Redan i Harry Martinsons båda första diktsamlingar fanns havsmotiv. Men det var när han vände sig till prosan som erfarenheterna från åren till sjöss fullt ut kunde komma till uttryck.I likhet med Resor utan mål (1932) återger han i Kap farväl! (1933) intryck från hav och hamnar. Med flödande associationsrikedom…
Här berättar naturfilmaren Boris Engström om sitt samarbete med Harry Martinson. I slutet av sextiotalet sökte Engström upp författaren för att fråga om han kunde låna en myrdikt till sin tevedokumentär Myrvägar. Naturälskaren Martinson blev förtjust i bildmaterialet och det slutade med att han både skrev och läste in…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Klassisk poesi Poesi Science fiction Science fiction: rymdopera Skönlitteratur
Med Aniara inleder vi utgivningen av Harry Martinsons verk i en samlad utgåva som är planerad att omfatta tio volymer. Utgåvan rymmer samtliga av Martinson utgivna böcker: all hans lyrik, prosaböckerna, naturessäerna samt en volym dramatik. Även några av hans mindre kända titlar – som Verklighet till döds och Den…
”Det finns saker vi varken vill veta eller tro:
att blommor är blinda, att månen är död,
att näckrosen ruttnar till höst.
Lyror har sin sång.
Känslan har sitt språkspel.
Ord vid ord i ringar
dansar sina turer
in i skogsdimman under måne röd.”
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i…
1920 mönstrade Harry Martinson på motorskonerten Willy i Göteborg. Han var sexton år gammal och i sju år framöver skulle han befinna sig antingen till sjöss eller på luffen. De två första åren gick traderna inom Europa och han vandrade både på kontinenten och från söder till norr i Sverige. 1922-25 vågade han språnget…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Socialhistoria och kulturhistoria
»En veritabel bladvändare … Litteraturhistoria som jag helst vill ha den: Ställningstagande och intensiv gör den inte bara litteratur till något brännande viktigt. Boken ger oss också människorna Moa och Harry – och Ebba Witt-Brattströms själ.« Aftonbladet
»Smittande och spännande läsning. […] Ebba…
Utsikt från en grästuva innehåller vad Harry Martinson kallade småprosa, en del som helt eller delvis varit tryckt i olika sammanhang tidigare, en del specialskrivet för boken. Den gemensamma nämnaren är upplevelsen av naturen, företrädesvis den svenska natur som Martinson ägnat så stor del av sin diktning och alldeles…
Vem önskar ej åt dödsdömd man
att kunna bli en fluga
som fritt flög ut ur dödens cell
liksom ur sagans stuga
när häxan lömsk med kniven gömd
vid ugnen börjar truga.
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i Stockholm 1978. Under sitt liv belönades han med många olika utmärkelser, däribland De Nios…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Harry Martinson (1904-1978) har av Anders Österling i en recension beskrivits som en av de största naturbegåvningar som någonsin framträtt i svensk litteratur. Staffan Söderblom följer här hela hans författarskap och visar hur hemlösheten – både i tiden och rummet – är något som följer Harry Martinson genom…
”Vi äro män som stormarna blåst ihop,
till ett möte, som dock blir kort,
på Indiska havets vattenväg
vid Bab-el-Mandebs port.
Vi äro de väldiga viddernas män,
som driva vart vindarna gå;
vi gå bort, vi försvinna, för alltid ibland,
i Newfoundlanddimmornas grå.”
Harry Martinson (1904-1978) belönades under…
Nässlorna blomma är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse. Å ena sidan skildrar berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de gårdar där han ackorderas ut en ensamhet som ter sig närmast avgrundsdjup. Han förlorar ju i stort sett alla människor som betyder någonting för honom: båda föräldrarna,…
Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
I Det enkla och det svåra strävar Harry Martinson att komma nära naturen och dess skeende, så nära som det överhuvudtaget är möjligt. Men den rymmer också filosofisk spekulation och tids- och civilisationskritik.
Harry Martinson föddes 1904 i Jämshög i Blekinge och avled i Stockholm 1978. Under sitt liv belönades han…
Författaren har valt att kalla den Tuvor, vilket syftar på att några av dessa dikter bokstavligen skildrar ett litet stycke natur med allt vad det rymmer av liv, en liten värld för sig. Alla dikter handlar mer eller mindre om natur och alla är till formatet korta; en lyrisk form inom vilken Martinson är den obestridde…
Tre knivar från Wei utspelar sig i ett totalitärt samhälle, i 600-talets Kina. Där förvisar kejsarinnan Wu kvinnor ur konkurrerande klaner till fängelseliknande ”hov” långt bort från städerna, och långt bort från tryggheten.
Nobelpristagaren Harry Martinson ansåg inte själv att han var någon dramatiker,…
På ändlösa grusvägar, i tät barrskog och till svalkande insjöar vandrar den före detta cigarrmakaren Bolle. Att vara luffare är att undvika poliser, tigga utan att provocera och hantera människors rädsla. Men det är också idén om ett liv i frihet.
I Vägen till Klockrike möter vi ett Sverige som genom…
Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner och tecknade serier: adaptioner av skönlitteratur Tecknade romaner och tecknade serier: genrer Tecknade romaner och tecknade serier: science fiction Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
I Knut Larssons händer blir Aniara ett lika ovanligt som spännande rymdäventyr. Berättelsen är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske fulltonigaste uttrycket för Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen.…