Sökresultat för Nordic Academic Press...
Rensa filter?
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Krig och försvar Militära krafter och sektorer Militärhistoria Samhälle och samhällsvetenskap Specialstyrkor och elitstyrkor
Få militära verksamheter omges av en så tät mytbildning som specialförbanden. I den här boken får vi dock en grundlig inblick i verklighetens svenska specialoperationer och specialförbandens aktiviteter alltifrån medeltiden till 1990-talet. Boken är den första historiska analysen av fenomenet specialoperationer…
Kategorier: Arkiv, bevarande och digitalisering Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Historia Historia och arkeologi Historia: teori och metod Historisk forskning: källor Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Länge har det saknats en handbok som ger en överblick över det rika historiska källmaterial som finns i våra svenska arkiv. I tidigare böcker har fokus legat på ett område eller delar av det arkivmaterial som finns att tillgå. Äntligen kommer här en översikt som visar vilken generös resurs våra ovärderliga arkiv är och…
Religion kan inte reduceras till tradition, text och tro. Den är levd det vill säga en kroppsligt förankrad praktik som både är könad och situerad.
Till den indiska pilgrimsorten Rishikesh kommer människor från hela världen för att utöva yoga och delta i satsang. I San Antonio, Texas, samlas evangelikat kristna med…
Kategorier: Historia och arkeologi
Vad hände egentligen med Nefertitis byst år 1913? Och vad var det för miniatyrföremål som vikingarna använde i sina ritualer? Och förresten, hur kan en målning från 1600-talet hjälpa osteologerna att lösa gåtor om mulåsnor i historien? Det är spännande frågor med fascinerande svar som tillsammans med många andra…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
Vad händer på våra arbetsplatser när vårt samhälle blir alltmer ojämlikt?
Inom flera sektorer av arbetslivet vittnar utlandsfödda lönearbetare om svårigheter rasistiska kunder eller vårdtagare, gliringar från kollegor, omotiverade löneskillnader och höga krav på svenskkunskaper medan mångspråkighet inte är…
Kategorier: Bostadsproblem och hemlöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
I Från barnrikehus till sociala hyreskontrakt belyser Micael Nilsson den svenska bostadspolitikens historia med fokus på hushållen med sämst ekonomi: de som inte klarar en vanlig hyra. Studien är den första i sitt slag och utgör en unik analys som kopplar samman de socialpolitiska vägvalen och den framväxande…
Kategorier: Historia och arkeologi
Ibland hör vi sägas att barnen förr i tiden fick oerhört mycket stryk och att en god fostran innebar att barnen spöades och fick örfilar i tid och otid även i förebyggande syfte för att deras vilja skulle brytas och de skulle bli lydiga och undergivna. Men var det verkligen legitimt och rätt att slå sina barn blå och…
Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Sjöfartshistoria
Under 1600-talet utvecklades Sverige till en militär stormakt samtidigt som internationella kontakter och handelsutbyte vitaliserades. I stormaktens mitt, omgärdat av tusentals svårnavigerade öar, skär och lömska undervattensgrynnor låg Stockholm. Härifrån administrerades landets moderniserade och effektiviserade…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Etnicitet Etniska minoriteter och mångkultur Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala och etiska frågor
»En välskriven och tankeväckande bok.« Bibliotekstjänst
Varifrån kommer bilden av ett homogent svenskt folk? Hur byggs föreställningarna om det normala? Hur kan berättelserna om samhället vidgas? Vilken roll har kulturinstutitoner för att skapa ett öppnare samhälle där alla får plats?
I antologin Att störa homogenitet…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Krig och försvar Militära krafter och sektorer Militärhistoria Samhälle och samhällsvetenskap Sjöfartshistoria Sjöstridskrafter och sjökrigföring
I juni 1522 seglade ett antal inhyrda fartyg från Lübeck in i Slätbaken i Östergötland. Deras ankomst blev startskottet för den statliga svenska örlogsflottan. Under de 500 år som gått sedan dess har flottan verkat under de mest ombytliga förhållanden. Teknikskiften och föränderliga politiska landskap har…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kriminalvård och straff Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinhistoria Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Omvårdnad: specialiteter Psykiatrisk vård Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Skolväsendet utvecklades explosionsartat i Sverige under 1900-talet. Från att stora delar av befolkningen saknat grundläggande utbildning fick alla barn tillgång till skola och efter avslutad skolgång möjligheter till eftergymnasial utbildning. Men med expansionen har också följt en kontinuerlig, ofta tillspetsad…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Fascism och nazism Marxism och kommunism Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Nils Flyg och Sven Olov Lindholm var under 1930- och 40-talen ledare för två skilda politiska partier i Sverige. Flyg var kommunist och Lindholm nationalsocialist. Under sina respektive liv kom de båda dock att göra uppseendeväckande ideologiska förflyttningar. Flyg styrde från det sena 1930-talet och framåt sitt parti…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Europas historia Forntida, medeltida och klassiska texter Historia Historia och arkeologi
Erikskrönikan är en versberättelse som skrevs på 1320-talet en propagandaskrift som hyllar Folkungadynastin som grundades av Birger jarl. Krönikan är skriven på rim, knittel, och är en viktig källtext som ger en översikt över Sveriges politiska utveckling med början på 1250-talet.
Här har den gammalsvenska…
Kategorier: Psykologi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor Socialpsykologi och gruppsykologi
I Att samverka i kris möter vi människor som i akuta krissituationer ställs inför olika samarbetsproblem och dilemman. Deras historier berättas i skönlitterär form och illustrerar inlevelsefullt mellanmänskligt samspel i krislägen. Berättelserna levandegör de efterföljande analyserna och teoretiskt förankrade…
Kategorier: Artificiell intelligens Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Informationsteknik Systemvetenskap
Robotisering och utvecklingen av artificiell intelligens, AI, upptar en central plats i debatten om framtidens samhälle. Den tekniska förändringen kommer att påverka våra vardagsliv alltifrån hur fabriksgolvet organiseras till hur vi interagerar på internet. Prognoserna om framtiden lyfts ständigt fram i media, men är…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Under de tre första decennierna av 1900-talet var skämttidningarna ett viktigt inslag i såväl den framväxande masskulturen som i den politiska kulturen. I skämtpressen fick också antisemitismens bild av ”juden” som en ”rastyp” skild från majoritetsbefolkningen starkt fäste och snabb spridning. I…
Allt fler strategiska frågor hopar sig i den offentliga sektorn och dessa fordrar samverkan över traditionellt åtskilda sakområden. Fokusområden som exempelvis hållbar utveckling, folkhälsa och integrationspolitik kräver helhetssatsningar och tvärsektoriell samordning för att nå uppsatta mål. Men hur ser det konkreta…
Kategorier: Idéhistoria Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Mycket har sagts och skrivits om polarisering men sällan med några historiska tillbakablickar. Ibland kan det nästan framstå som att polarisering är ett helt nytt fenomen.
I den här boken vänder åtta idéhistoriker på perspektivet och argumenterar för att företeelsen är lätt att finna även i det förgångna. Skribenterna…
De små båtarna och den stora flykten : arkeologi i spåren av andra världskrigets baltiska flyktbåtar
Kategorier: Arkeologi Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Fartyg och båtar Fordon Historia och arkeologi Livsstil, hobby och fritid Marinarkeologi Migration, immigration och emigration Museivetenskap och kulturarvsvård Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Under andra världskriget flydde fler än 30 000 människor från de ockuperade baltiska staterna över Östersjön till Sverige. Än idag finns de unika spåren av dessa dramatiska händelser kvar längs nästan hela den svenska ostkusten. Här hittar vi de mer eller mindre väl bevarade båtar som en gång möjliggjorde människors…
Kategorier: Agronomi och lantbruk Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrialismen och industrihistoria Skogsbruk Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Vad hände i byarna då timmerfronten nådde norra Jämtland vid 1800-talets mitt? Hur påverkades människorna i Alanäs, Frostvikens och Ströms socknar när deras agrara samhällsstruktur utmanades av industrialismens krafter? I När tiden byttes ut granskar historikern Svenbjörn Kilander handeln med skog och egendomar i åtta…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Lärarutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildning: administration och organisation
Under det senaste decenniet har flera myndigheter gjort riktade satsningar för att stimulera utvecklingen av förskola, skola och lärarutbildning genom att stärka den praktiknära forskningen. Det så kallade ULF-avtalet Utveckling Lärande och Forskning är ett exempel på en av de större satsningar som ger möjlighet att…
Att skapa goda lärandemiljöer genom att motverka våld och oordning är en viktig del av arbetet i dagens skola. Skollagen anger riktlinjerna för den uppgiften men det finns få formella föreskrifter som i detalj styr hur elever och lärare ska uppträda. Istället ges skolorna stort utrymme att utforma sina egna ordningsoch…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Kvinnors våld har med undantag av barnamord inte fått någon större uppmärksamhet i forskningen, vare sig i samtiden eller historisk tid. Detta trots att kvinnors våldsutövande har varit vanligare än vad som antagits, och att kvinnor även kunnat uppträda lika aggressivt och våldsamt som män.
I Ilska, desperation och…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinhistoria Socialhistoria och kulturhistoria
Upptäckten att bakterier kan orsaka sjukdom gjorde kopplingen mellan hygien och hälsa till en samhällsfråga på liv och död. Renlighetsivrandet började i de borgerliga hemmen: obefläckat linne signalerade förfining och respektabilitet. Sanitet var dock en lyx i tätbefolkade storstäder och blev en klassfråga som krävde…
Kategorier: Konservatism och högerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
De högerpopulistiska rörelserna växer drastiskt i antal och volym just nu. I EU och globalt tycks det även spridas en tidigare otänkbar acceptans och normalisering av partiernas etno-nationalistiska program. Slagordet Fortress Europe en term med tydligt negativ klang förr har idag fått positivt genomslag hos en…
När sultanens sändebud Mehmed Said Efendi äntligen stiger i land i Stockholm sommaren 1733 hälsas han av enligt egen utsago druvklasar av åskådare, kanonsalvor och en ståtlig kortege. Resan hade tagit mer än ett halvår och hemma i Istanbul rådde politisk oro efter att den reformvänlige och tulpanälskande sultanen Ahmed…
Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Krig och försvar Samhälle och samhällsvetenskap
Vad händer med prestige och den inrikespolitiska debatten när en stat tar emot ekonomiska bidrag för att ställa upp med soldater i krig? Sveriges deltagande bland annat i trettioåriga kriget var helt avhängigt finansiellt stöd subsidier från Frankrike. Detsamma gällde under krigen på 1670-talet och mitten av…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Nationalekonomi Socialhistoria och kulturhistoria
Att få sitt första jobb, bilda familj, byta bostad och arbete och så småningom lämna arbetsmarknaden är centrala händelser i allas liv. Trots detta lyfts växlingarna mellan livets faser sällan fram i traditionella historieböcker.
I Liv i rörelse undersöker några forskare i ekonomisk historia levnadsbanor och…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: bostadshus Arkitektur: palats och herrgårdar Byggnadskonstruktion och byggnadsmaterial Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Socialhistoria och kulturhistoria Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Väg- och vattenbyggnad, lantmäteri och byggnadsteknik
De svenska bönderna har haft en unikt stark ställning jämfört med sina europeiska gelikar, och under 1800-talet klev de fram och blev en drivande kraft i den svenska samhällsutvecklingen. Framgångarna skapade rikedomar och de nyrika hemmansägarna investerade sina växande tillgångar i storslagna, ofta herrgårdsliknande…
Kategorier: Historia och arkeologi
Den ryska revolutionen var varningsflaggan som ledde till att man började övervaka den kommunistiska rörelsen i Sverige och andra västländer. Mindre känt är att övervakningen trappades upp ytterligare år 1928 då kommunisterna klargjort att de i högre grad skulle infiltrera de militära organisationerna. Denna förändring…
Kategorier: Historia och arkeologi
At the same time as Denmark and Sweden were locked in a battle for supremacy in northern Europe, several other countries around Europe engaged in struggles for dominance. One conflict that had profound impact on much of the Continent as well as Scandinavia was the fight for hegemony between France and Austria after the…
Kategorier: Historia och arkeologi
In the 1630s, France persuaded Sweden to fight on its side against the Holy Roman Emperor in the vicious, prolonged war between Protestant and Catholic states. Both countries goal was to limit the Empire s expansion, and the Swedes needed funds. Under the 1631 agreement, Sweden received French subsidies of about…
Kategorier: Etiska frågor och debatter Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk forskning Medicinsk utrustning och medicinska tekniker Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
The development of new biomedical technologies has some enthusiastic proponents scientists, the medical community, patient organisations, and politicians all hope for new cures and new industrial applications. At the same time, there is resistance to the new technologies from other groups for a variety of religious,…
Kategorier: Genusvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sexuella övergrepp och trakasserier Sociala grupper Sociala och etiska frågor Våld i samhället
Den svenska #metoo-rörelsen samlade under sina första två år (20172019) mer än 100 000 deltagare från över 70 olika yrken och samhällsområden. I Maktordningar och motstånd belyser en grupp forskare rörelsen ur olika perspektiv och tecknar en flerdimensionell bild av hur #metoo-aktivismen i Sverige utvecklades i…
Kategorier: Historia och arkeologi
”En mycket spännande och läsvärd bok.”Kristianstadsbladet
”Ovanligt läsvärd”Dagens Nyheter
Året var 1973. På tv visades Ingmar Bergmans succéserie Scener ur ett äktenskap och i tidningarna diskuterades betydelsen av Alexandr Solzjenitsyns bok Gulagarkipelagen. Militärjuntan tog makten i Chile…