Bläddra

Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år

Kategorier: Agriculture, agribusiness & food production industries Alkoholdrycker Drycker Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrialismen och industrihistoria Industrier och branscher Lantbruk och primärnäringar Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Öl

Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år

Kategorier: Agriculture, agribusiness & food production industries Alkoholdrycker Drycker Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrialismen och industrihistoria Industrier och branscher Lantbruk och primärnäringar Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Öl
Köp här

»Peter Sandbergs Svensk bryggerihistoria lär inte bara intresserad näringslivshistoriska nördar, utan alla som är nyfikna på den större historien om Sverige.« Svenska Dagbladet

»Svensk bryggerihistoria är välskriven och lättläst, trots stort faktainnehåll ... en bok jag rekommenderar alla att läsa som är intresserade av svensk näringslivshistoria - eller bara uppskattar ett stop gott öl och önskar veta lite mer om historien bakom.« Edward Blom i Fokus

När den bayerska lagerölen kom till Sverige vid mitten av 1800-talet blev den snabbt populär. Svenskarnas efterfrågan på öl växte i takt med industrialiseringen. Små bayerska bryggerier etablerades över hela landet - och snart hårdnade konkurrensen om vem som skulle släcka arbetarnas tröst.

Samtidigt mobiliserade nykterhetsrörelsen ett allt kraftigare motstånd mot rusdrycker. Under 1900-talet fick bryggerinäringen först navigera genom snåriga regleringar, och senare uppleva mellanölets uppgång och fall. Genom uppköp och sammanslagningar under några dramatiska årtionden i mitten av 1900-talet blev bryggeridöden ett faktum och branschen stöptes om på ett radikalt sätt.

Peter Sandberg, doktor i ekonomisk historia med bryggerinäringen som specialområde, berättar i Svensk bryggerihistoria om den spännande resan från ölhantverk till storskalig industri. En resa som präglats av konkurrens, karteller och koncentration - men som också har lett fram till dagens växande flora av mikrobryggerier och en mer mångfacetterad ölkultur.

Fler röster om boken:

»En levande historia, som berättas av en författare som brinner för ämnet och med flyhänta tangentbordsfingrar tecknar en färgstark bild av bryggerinäringens utveckling lika välskriven som lättläst ett underhållande och rikt illustrerat populärvetenskapligt praktverk.« Maltesen

»Svensk bryggerihistoria fyller en lucka och blir ett standardverk Rekommenderad läsning för alla med intresse för en säregen del av svensk näringslivshistoria.« BTJ