Bläddra

Mammamage : träna rätt och smart efter graviditeten

Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kost och träning Kvinnors hälsa Motion och träning Populärmedicin och hälsa
Köp här

Mammamage : träna rätt och smart efter graviditeten

Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kost och träning Kvinnors hälsa Motion och träning Populärmedicin och hälsa
Köp här
I stort sett alla kvinnor riskerar att få en bestående gravidkula på magen om de tränar fel efter graviditeten. I Mammamage: Träna rätt och smart efter graviditeten visar Katarina Woxnerud steg för steg hur man bör träna efter förlossningen.

När Katarina Woxnerud lanserade appen Mammamage 2013 tog hon tag i ett problem där okunskapen inom vården är stor - diastasis recti, eller, separerade magmuskler efter graviditet. Under graviditeten töjs magmusklerna ut i takt med att barnet växer. Samtidigt som bukhinnan och bindväven töjs ut så dras magmuskelhalvorna åt vardera sidan. Linea alba - bandet i mitten av magen där musklerna fäster - breddas. I värsta fall 'separeras' magmusklerna, s.k. diastasis recti, vilket kan leda till bråck, mag- och tarmproblem, ont i ryggen m.m. Därför är det väldigt viktigt att man tränar på rätt sätt efter förlossningen.

Men oavsett om man drabbas av disatasis recti eller ej - detta är träningsråd som alla gör klokt i att följa när man vill börja träna efter en graviditet. Många kvinnor kan vittna om hur de fått en permanent "mammabula" på magen efter det att de tränat för hårt eller fel efter förlossningen. För många är det mentalt påfrestande att inte längre känna igen sin kropp efter graviditeten, men så behöver det inte vara. Även om det var några år sedan man födde barn så kan man använda sig av Katarinas träningsprogram för att få bukt med sin putande mammamage.

Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler och även Sveriges främsta auktoritet när det gäller träning efter graviditeten. Hon har varit så väl tidningen MåBras som Taras personliga tränare. Hon förekommer även i radio och tv, t.ex. TV4:s Nyhetsmorgon.