Sökresultat för August Strindberg...
Rensa filter?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Konst Konst: teman och motiv Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Särskilda konstnärer
Björn Meidal har samlat och kommenterat den mångåriga brevväxlingen mellan August Strindberg och Carl Larsson i en bok som fått titeln Käre Strix! Broder Lars!
Strindberg och Carl Larsson flyttade runt i världen och befann sig ofta långt ifrån varandra men höll kontakt per brev. De kämpade med sina liv och med den…
Olinjerad anteckningsbok i A5-format med August Strindbergs porträtt. 80 sidor. 100 g, lätt naturtonat och FSC-märkt kvalitetspapper.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Filosofi Filosofi och religion Filosofins historia och filosofiska traditioner Litteraturvetenskap och litteraturkritik Modern filosofi: från 1800 Psykoanalys och Freudiansk psykologi Psykologi Psykologiska teorier, skolor och synsätt Samhälle och samhällsvetenskap
Denna bok behandlar förhållandet mellan några centrala texter av August Strindberg och ett antal bärande tankar hos Sigmund Freud. Strindberg och Freud var naturligt nog påverkade av de dominerande idéerna i sin tid – och samtidigt banbrytande på sina respektive områden. Men som Per Magnus Johansson påvisar, så…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap 1800-talet Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Trots att Viktor Rydberg och August Strindberg tillhörde olika generationer var de verksamma samtidigt under drygt 25 års tid. För första gången får vi här en grundlig inblick i deras åsikter om varandra samt en uppfattning om de impulser de fått från varandras författarskap. Studien bygger på brevmaterial och…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Fotografi som verktyg och experiment. Många konstnärer fnyste föraktfullt när fotografin fick sitt genombrott under 1800-talet. Men det fanns också de som såg fotografins fördelar. Här presenteras Munchs och Strindbergs användning av det nya mediet.
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Till Härnäst! August Strindberg. Brev 18581912 i urval och med kommentarer av Kerstin Dahlbäck.
Varför läser man gamla brev? Kanske för att slippa ut ur den bur det egna tidsrummet utgör och sätta ur spel det tillbakablickande perspektivet, som sorterar händelser och personer i fallande skala efter yngst till äldst,…
August Strindberg kom att föra en sällsam kamp med livets och kärlekens villkor. Han var, har det sagts, inte rustad för en harmonisk samvaro med en kvinna. Envist höll han stängt om sitt inre liv. Han kunde vara lika burdus som sluten, till och med blyg. Själv rädd för att välja, lär han sig väljas. Oftast var det…
I tätnande mörker utkämpar Strindberg sin sista strid med Harriet Bosse, sitt barns mor, och förlorar. Ju djupare han sjunker, desto högre måste han, sin natur likmätigt, stiga, som dramatiker och vetenskapsman och förkunnare.
Varför ska då han, som ändå är den störste som skriver på svenska, misslyckas och ringaktas…
”Vestman var lots och hade seglat på Norge och han hade kommit ända upp till Lofoten. Där hade han träffat valfångare och lärt sig, hur man tar valar med harpun. När han kom hem till sin ö fick han för sig, att han skulle använda sina nya kunskaper och ge sig ut och fånga säl. Sälfångsten var dålig nuförtiden,…
Har han blivit ateist? frågade Georg Brandes sin bror Edvard i samband med en artikel August Strindberg hade låtit trycka i Politiken. Jag trodde han var deist Han är ateist sedan torsdag, löd Edvards svar. Episoden återspeglar den gängse bilden av Strindberg: som motsägelsefull, inkonsekvent, halv- eller helgalen,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap 1900-talet Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Den erotiska triangeln ? svartsjukeintrigen där två personer strider om uppmärksamheten hos en tredje ? är en välkänd formation i västerländsk dramatik och litteratur. August Strindberg var en av de författare som vid sekelskiftet 1900 gärna strukturerade intriger kring den triangulära konflikten.
I avhandlingen Att…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
This is the first comprehensive photographic biography of Sweden’s most influential author and playwright. Strindberg expert Björn Meidal, ably assisted by photographer Bengt Wanselius, presents a unique account of August Strindberg and his life in this magnificent volume featuring over five hundred contemporary…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Författaren August Strindberg var blyg och osäker tillsammans med andra människor. Men när han skrev kände han sig säker.I ”August Strindberg – bilder ur hans liv” berättar Mona Larsson om författarens liv, hans böcker och teaterpjäser.Strindberg älskade sommaren och skärgården. Det skrev han om i…
August Strindberg (1849-1912) är den svenska litteraturens kungsörn: så skildrar han sig själv i en av sina dikter och så har han blivit sedd, som större och ensammare och djärvare än alla andra författare. Olof Lagercrantz biografi över författaren till Röda rummet, Hemsöborna och Ett drömspel är den första som är…
Kategorier: Historia och arkeologi
Strindberg och Stockholm hör nära samman. I denna guidebok tar Anita Persson oss med till ett antal platser där Strindberg bott och verkat: på Södermalm, Östermalm, i Vasastan och på Djurgården men också till flera skärgårdsöar. Vi får ta del av hans egna idéer och tankar om just dessa platser, och till varje vandring…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Tölpaktig. Tvetydig. En riktig svensk skriftställare alltså. Så karaktäriserar Jan Myrdal vår svenska nationalförfattare August Strindberg. Med sin vanliga språkliga energi demaskerar Myrdal sin viktigaste litterära förebild för att göra honom skrovligare, mindre rumsren än i festtalsretoriken: en levande människa,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
August Strindberg är vid sidan av Tegnér svensk litteraturs störste brevskrivare. Närmare 10 000 brev hann han med att skriva under sin livstid. Om man ser till själva textmängden är breven förmodligen hans huvudgenre. Ändå har breven varit en försummad del inom Strindbergsforskningen, kanske därför att breven som…
Den 6 maj 1901 gifte sig August Strindberg, Sveriges främste dramatiker, med landets kanske vackraste och mest begåvade skådespelerska, den tjugotreåriga Harriet Bosse. Han friade med de bevingade orden: »Vill Ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?«
Så föddes dottern Anne-Marie. Äktenskapet med Harriet Bosse blev…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
”Inget utom upplagor och royaltyinkomster är riktigt mätbart när det gäller litterär storhet. Men ska man väga ihop alla tänkbara kriterier på en författares betydelse är det ingen tvekan om att August Strindberg fortfarande är Sveriges ledande klassiker och rimligen kommer att vara det för överskådlig…
Den 6 maj 1901 gifte sig August Strindberg, Sveriges främste dramatiker, med landets kanske vackraste och mest begåvade skådespelerska, den 23-åriga Harriet Bosse. Tjugonio år skilde dem åt när Strindberg friade med frågan:
”Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?”
Året därpå föddes parets dotter,…
Som en ordblind fyrtiotalist så har skrivandet av boken varit en av de roligaste resorna i mitt liv. Jag och hustrun är infödda Stockholmare och i början på 70 talet så emigrerade vi till Gällivare. Där bodde vi i nästan 20 år och lyckades skaffa fyra ungar. Självklart blev dottern hästtokig och drog med sin far i…