Sökresultat för Ulla Holm...
Rensa filter?
Melodi, text och ackord till tretton favoritlåtar: Bra vibrationer, Cannelloni Macaroni, Dag efter dag, Det regnar i Stockholm, E’ de’ det här du kallar kärlek, Eloise, Främling, Högt över havet, Inget stoppar oss nu, Miss Decibel, Papaya coconut, Tommy tycker om mej och Växeln hallå.
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Ulla Isaksson slog igenom med romanen Ytterst i havet, 1950. Den satte tonen för ett författarskap som drevs av nyfikenhet på människans inre motsättningar. På sin tid var Isaksson en central gestalt i offentligheten och hon stod även bakom ett flertal filmmanus, bland andra »Jungfrukällan« skriven i samarbete med…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Juridik Rättshistoria Rättsvetenskap och allmänna rättsfrågor Socialhistoria och kulturhistoria
Genom Föreningen för Västgötalitteratur och professor Per-Axel
Wiktorsson utges här den Äldre Västgötalagen, handskrift B 59 i Kungl.
Biblioteket. Lagen finns tidigare utgiven, men då endast själva lagtexten
utan alla de förtydligande omgivande textvittnena. Utgivningen följer
modern textedition och för första gången…
Albumserien är en hyllning till den svenska musikhistorien och albumet som format. Bok #7 i serien handlar om John Holms skiva Sordin och är skriven av Nina Törmark.
”Själv stod jag precis på tröskeln till vuxenlivet när jag började lyssna på John Holms första album Sordin, och kanske var det därför jag relaterade så…
Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
A great hullabaloo ensued. The young began to sing, the older men toasted each other and got up from their seats to pat each other on the shoulder, or slap each other on the paunch in the middle of the floor, laughing. The wives began to give their better halves stern looks, fearing they might overindulge.
Life…
I början av 1960-talet skapade Ulla Wiggen en svit målningar föreställande elektroniska komponenter och datorer. Hon utforskade denna motivvärld då knappast någon kunde förutse hur den digitala teknologin skulle revolutionera våra dagliga liv. Kort därefter, 1966 deltog hon i föreställningarna 9 Evenings: Theatre &…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: konstruktion och design Konst Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsplanering och trädgårdsdesign
”Svimfärdig av inspiration. Årets boktips!” Frida Ramstedt, Trendenser
Ulla Molin är en förgrundsgestalt inom svensk trädgårdskonst. Som redaktör spred hon sina idéer om arkitektur, inredning och trädgård. Hon verkade även i flera decennier som trädgårdsarkitekt.
Några av Ulla Molins trädgårdstankar var…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat sin egen bild av henne: kokett, förförisk, försupen, tragisk, trotsig.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier
I tolv års tid var Ulla Lindström (1909–1999) ensam kvinna i regeringar ledda av Tage Erlander. Som minister lade hon grunden till den svenska jämställdhetspolitiken, med tvåförsörjarfamilj och barnomsorg i samhällets regi, och hade också ansvar för konsumentfrågor och u-landsbistånd. År 1958 blev hon den första…
Att försöka något nytt. Det var rubriken på Stefan Holms allra första krönika i Värmlands Folkblad, den 3 april 2010. Drygt nio år och 240 texter senare, den 20 juli 2019, lade Stefan krönikepennan bredvid höjdhoppsskorna på hyllan. Den allra sista rubriken löd helt logiskt: Den sista sången.
Från att inledningsvis…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Ulla vill inte flytta till en småstad och inte träffa sin styvfar som är bagarmästare och ser ut som en julgris. Hon vill inte byta skola heller. Hon vill bara bo kvar i mammans mysiga lägenhet och gå kvar i sin skola. Men vad har hänt med Ulla? Hon som var så glad och trevlig har plötsligt blivit tjurig och olycklig.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Pappan var hantlangare, mamman en krogpiga och hon växte upp vägg i vägg med Smedjegårdshäktet. Ulla Winblad föddes 1744 och dog 1798. Där emellan arbetade hon som lönnkrögerska och blev något av en myt på grund av Bellmans skildringar av henne. Detta är berättelsen om hennes liv från vaggan till graven.
Lars Widding…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Varmt tack till min kusindotter Marie som genom sin släktforskning givit mig data att bygga min berättelse på.
Min berättelse tillägnar jag Morfar, Mormor, Moster Inga och Morbror Gunnar samt Karl-Erik, som givit mig otrolig trygghet och kärlek under min barndom.
Till pappa Åke: Kära du, livet är inte alltid rättvist
Kategorier: Konst
Med sin förmåga att avlocka sitt jordnära arbetsmaterial ständigt nya möjligheter har Ulla Viotti verkat som pionjär och nått fram till ett unikt och suggestivt formspråk i dialog med naturen och fyllt av arkeologiska associationer. Snart sagt inget material har varit henne främmande. Till det nya Riksdagsbiblioteket…
Kategorier: Konst
”Numera definierar man sällan ett konstnärskap med hjälp av ett medium som måleri, skulptur eller teckning. Det ses snarare som ett slags sätt att tänka och fantisera, en förmåga till oväntade perspektiv och lösningar; egenskaper som en gång ledde till konstnärsyrket och som där kunde omsättas i traditionella…
Kategorier: Konst
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Josefin och hennes nya kompis Villa-Ulla är som de flesta barn i åttaårsåldern. För dem är allt blodigt allvar, trots att ingen annan verkar fatta det. Josefin är en tjej som måste passa sig noga. För annars kan Äckel-Conny ta fast henne och bränna henne med förstoringsglas. Precis som han gjorde med gräshoppan. Och…
Festskrift tillägnad Ulla Jacobsson vid hennes avgång från professuren i processrätt vid Lunds universitet 1991. I 13 uppsatser har framstående jurister skrivit om intressanta frågor om huvudsakligen processrätt.
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
”Plötsligt hörde flickorna ett vrål. De gick försiktigt runt huset beredda att se det värsta. Där fick de en mycket besynnerlig syn. Längst bak i trädgården högt uppe i ett äppleträd hängde en tjock liten tant.”
Det här är inte bara en bok om vänskap mellan en gammal tant och två flickor. Detta är också en…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Josefin har mycket att sucka över. Och det gör hon också, högt. För hon trodde att Villa-Ulla var hennes bästis. Nu vill Villa-Ulla bara läsa böcker. Läsa som är så tråkigt. Och Tony Melin är inte alls kär i Josefin. I så fall skulle han väl inte gegga ner hennes stövlar så där. Och långa naglar är ju omöjligt att…
Kategorier: Icke-grafisk konst Keramik och glaskonst Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Skulptur
Åke Holm var en av Sveriges främsta keramiker. Under mer än femtio år lyfte han stengodset till skulpturala höjder som ingen tidigare gjort.
Han fann oftast sina motiv i Bibelns berättelser eller bland människor och djur. Även abstrakta verk och ett stort antal offentliga utsmyckningar skapade han, liksom drejade…
Stefan Holm hade sitt livs bästa säsong 2004, krönt med ett OS-guld i Aten. En dröm hade gått i uppfyllelse, år av förberedelser hade betalat sig. Ingen höjdhoppare i historien har lyckats komma tillbaka efter ett OS-guld, motivationen går inte längre att uppbringa. I mars 2005 hoppar Stefan 2,40 på inomhus-EM i…
Stefan Holm hade sitt livs bästa säsong 2004, krönt med ett OS-guld i Aten. En dröm hade gått i uppfyllelse, år av förberedelser hade betalat sig. Ingen höjdhoppare i historien har lyckats komma tillbaka efter ett OS-guld, motivationen går inte längre att uppbringa. I mars 2005 hoppar Stefan 2,40 på inomhus-EM i…
Den folkkära idrottshjälten Stefan Holm har inte bara vunnit OS-guld i höjdhopp, han är också en Legobyggare av rang. I den här boken har han samlat 21 av våra största svenska idrottsögonblick i modern historia, bit för bit återskapade i Lego.
Här ryms Ravellis makalösa räddning mot Rumänien i VM -94, Foppas…
Rut Hillarps dagbok skrevs under tider av passion. För henne själv innebar den grundvalen i hennes liv, ”det som jag är och åstadkommer”, och i förhållande till de närmaste medtävlarna visade hon en berättigad självkänsla. ”Där ligger Ernst Ahlgren i lä” skriver hon, eller apropå Anais Nin:…
Livsvillkoren ändras för Ingeborg Holm när hennes make efter en tids sjukdom dör i lungsot. Hon förmår inte själv sköta både affärsverksamhet och barn, och tvingas söka hjälp hos fattigvården.
Nils Kroks (1865-1928) verklighetsbaserade drama Ingeborg Holm blev i regi av Victor Sjöström en legendarisk stumfilm, hyllad…
Jesper Swedbergs Swensk Ordabok är den första någorlunda fullständiga förteckningen över svenskan ordförråd, uppställt alfabetiskt och efter tidens sed förklarat på latin. Författaren fick aldrig se sitt käraste verk i tryck. Men nu ges ordboken ut, med inledning och olika bruksanvisningar, efter nästan 300 år.
Den…
Boken handlar om en nittonårig kille som är mentalsjuk och bor på institution. Vårdpersonalen föreslår varje dag att han ska gå till träslöjden och göra kastrullunderlägg, men när han inte gör det, på kvällarna, då tittar han på video. Samma film om och om igen. Han är fullkomligt fixerad vid filmen Hjerterfri, och då…
Joaefin och Villa-Ulla – bästisarna rycker ut igen!Världen är full av mysterier om man bara tittar efter riktigt noga. Det är något som bästisarna Josefin och Villa-Ulla vet. Med förstoringsglas och anteckningsbok ger de sig ut för att lösa alla mystiska mysterier. ”För man vet aldrig när man ser något misstänkt…
Att vara snäll är inte så lätt. Alltså så där extrasnäll. Sådär så man förändrar världen lite grann. Villa-Ulla är säker på att hon är en naturbegåvning. Hon har det i generna. Josefin tycker också att hon har det i generna vad nu det betyder. Det visar sig att snällhet kan vara en massa saker. Till exempel den…
Världen är full av frön; de samlas i drivor på trottoarerna, du ser dem flyga i vinden, guppa på vattnet. Ulla Hasselmarks Fröbok rymmer mängder av praktiska råd och tips för den som vill så själv.
”Jag vet inte hur många tusentals krukor jag stått lutad över i väntan på att den första lilla gröna tippen ska…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Ulla Lidman-Frostenson förknippas ofta med sin far författaren Sven Lidman, vilken på 1920-30 talet var en framstående talare bland Pingströrelsens folk. Ulla var författare och talare likt sin far. Hon for till Kina i två omgångar, först som lärarinna sedan som missionär. År 1941 ingick hon äktenskap med…
Elsa Grave var en poet i rörelse. I rörelse från civilisationskritik till moderskap, från hunger till isdemoner. En både arg och lekfull lyriker. Denna poetiska dynamik har Ingvar Holm fångat i en ny urvalsvolym.
Elsa Grave debuterade redan 1943 med samlingen Inkräktare. Hon blev känd som en poet som lyckades förena…
Pelargoner är lättskötta växter som man kan njuta av var man än bor. Den har haft olika status under tidens gång, förr var den den fattiges ros. Det finns många olika pelargongrupper, t. ex. hängpelargoner, ädelpelargoner, äggskals- och stjärnpelargoner. Här presenteras alla dessa och många andra samt deras…