Sökresultat för Kjell Lund...
Rensa filter?
Det finns en stad i Sverige där gränsen mellan fiktion och verklighet känns tunnare än andra. En stad med hemliga sällskap, omhuldade av svårförstådda ritualer och mystiska tecken. En stad med ett anrikt universitet, där uråldrig kunskap samsas med modern och farlig vetenskap. En stad med en blodig historia, vilken…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi Företagsekonomi och management Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Den företagsekonomiska forskningen, och samhällsvetenskaperna överlag, levde länge med lånade verktyg och metoder samt en vetenskapssyn hämtad från de högt ansedda naturvetenskaperna den klassiska sinnebilden för god vetenskap. Samhällsvetenskaplig forskning kom på detta sätt att handla om undersökning av sociala…
Tre noveller med isande skräck, verklighetsnära dystopi och magisk realism i ett annat Skåne.
Läs mer på https://www.forlagfutur.se/bocker/fran-lund-till-lunnarp
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper
Kjell Höglund är i dag mer populär än då han gav ut skivor och uppträdde på scen. Hans sånger har inte bara levt vidare, de har stärkts genom åren, talar till nya generationer lyssnare. De tolkas av yngre sångare och, inte minst, sångerskor. Hans skivor säljs till höga priser, om de går att få tag på. T-shirts,…
När punken kom till Malmö och Lund hände det saker som gav genljud över hela landet. I stället för att vänta på att någon skulle göra det åt dem skapade ungdomar spelställen, arrangerade konserter, ritade affischer, bokade turnéer, tryckte fanzines och byggde upp skivbolag.
Heartwork Records grundades av Henrik…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Institutioner och lärda sällskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap
Vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2023 tog Anna-Karin Palm sitt inträde i Svenska Akademien. Hon efterträdde Kjell Espmark på stol nummer 16. Detta är Anna-Karin Palms inträdestal.
De statistiska vetenskaperna har varit representerade vid Lund universitet i mer än 120 år. Under namnet Statistik sedan 1902, under namnet Matematisk statistik sedan 1915. När Lunds Tekniska Högskola LTH startade sin verksamhet 1961 såg docenten Gunnar Blom till att matematisk statistik blev ett viktigt ämne även för…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Att lära sig siffror är buslätt om det är buskul! Här är den, en busig räknebok från 1-12 med rim, frågor och vilda bus på varje sida. Med Bell & Kjells busiga räknebok lär man sig känna igen siffror, räkna och fundera över frågor ihop mellan skratten. Bell & Kjell har alltid något på gång som de vuxna måste…
”Universitetshuset i Lund” är den första allomfattande boken om Lunds universitets ikoniska huvudbyggnad, ett verk av arkitekten Helgo Zettervall. Här har många studenter passerat på väg till föreläsningar och seminarier, och blivande doktorer har samlats i samband med promotionen. Rektor och konsistorierummet har…
Kategorier: Filosofi och religion Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Judendom Judiskt liv och praxis Religion och tro Socialhistoria och kulturhistoria
Mellan 1870 och 1914 flyttade många judar till Lund. De kom från Ryssland, Litauen och Polen, talade jiddisch och var religiöst och kulturellt ortodoxa.
I stadsdelen Nöden bildade de en shtetl, en liten stad i staden, och där inredde de synagogor för att fira sina helger, ordnade religionsundervisning för barnen och…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Regional planering och områdesplanering Stadsplanering och kommunal planering Transportplanering och transportpolitik
Sedan den 13 december 2020 rullar spårvagnar i Lund. Den nya spårvägen är den första i Sverige på 110 år och det mest omdebatterade stadsbyggnadsprojektet i Lunds historia. Ett unikt projekt som diskuterats i över 30 år, från en idé om en stadsutveckling i östra Lund med spårburen trafik som ryggrad, till att spårvägen…
Lunds domkyrka invigdes 1145 och har alltsedan dess varit en medelpunkt i stadsbilden Här möts olika människor, sekler och generationer, erfarenheter och förväntningar.
I denna bok har lundafotografen Kennet Ruona fångat en del av den särskilda atmosfär genom en serie fantastiska bilder där både kända och mindre kända…
Ruin tecknar personliga porträtt av en kaxig grupp doktorander i Lund liksom Finlandskännaren Krister Wahlbäck, norrmannen Stein Rokkan, européen Jean Blondel, amerikanen Bob Putnam som skrivit boken Bowling Alone och Berkeley-statsvetarna Nelson Polsby och Aaron Wildavsky som tillsammans gett ut standardverk om…
Kategorier: Institutioner och lärda sällskap Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap
Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Lund bildades 1918. Det har till uppgift att främja humanistisk vetenskap genom att anordna symposier och föredrag, ge bidrag till forskningsresor och stödja utgivning av skrifter. Medlemmarna är organiserade i fem avdelningar: religionsvetenskap, rätts- och…
Kategorier: Arkeologi Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia och arkeologi Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap Vetenskapshistoria (samhällsvetenskap och humaniora)
Den här boken handlar om hur jordens, livets, människans och civilisationens historia hamnade på samma tidslinje och hur människan fick en lång historia bortom de äldsta texternas vittnesbörd, en förhistorisk tid. Boken handlar också om hur tyska, franska och brittiska tanketraditioner smälte samman i studiet av…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Clas Livijns (1781–1844) författarskap hör hemma i ett tidevarv som kan tyckas avlägset. I själva verket bärs det av idéer, anspråk och konstnärliga strävanden som återfinns ännu i modernismens och postmodernismens epok. I sin minnesteckning tar Kjell Espmark ett originellt grepp genom att låta Livijn själv se tillbaka…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper
Vem var Kjell Westling? Han var musik, han var en orkester, en gudabenådad multiinstrumentalist som spelade alla instrument utom harpa. En kollektivistisk ensamvarg. En helklassiker, pedant och instrumentsamlare. En genreöverskridande kompositör. Han spelade fiol lika bra som Hjort Anders. Han lärde sig noter på…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Filosofi och religion Konst Religion och tro Religion: allmänt Religionshistoria
Sankt Laurentius är Lunds domkyrkas titelhelgon. Som ung diakon i Rom skall han hellre ha värnat om de fattiga än att lämna ut sin kyrkas skatter till kejsaren. Därför fick han lida martyrdöden år 258. Författaren söker i första delen av boken spåra denne gudsmans introduktion och tidigaste öden som skyddspatron i den…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Det är en varm sommardag och Kjell och »jag« har inget att göra, så vi bestämmer oss för att gå vilse. Det är förbjudet att vända tillbaka och man får inte ha en aning om var man är. Det är då det kan hända oväntade och roliga saker.
På vår irrfärd räddar vi livet på en padda, blir bjudna på fika och blir rika. När…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: konst och underhållning
Vårt sanna tillstånd är att vi tycker mer om att ge än att ta. Vårt sanna tillstånd är att vi har så mycket ljus och glädje och kärlek i oss att det vill rinna över och ges bort hela tiden. Vårt sanna tillstånd är att vi känner och vet att vi har allt så det räcker och blir över.
Jag är Regina Lund är min…
Det har förflutit att halvt sekel sedan 68-rörelsen sköljde över stora delar av västvärlden. Många inom denna vänstervåg var studenter, författare eller intellektuella. Också kristna studenter var på ett eller annat sätt influerade av rörelsen. Den här boken sätter strålkastarljuset på vad som hände i…
Det har förflutit att halvt sekel sedan 68-rörelsen sköljde över stora delar av västvärlden. Många inom denna vänstervåg var studenter, författare eller intellektuella. Också kristna studenter var på ett eller annat sätt influerade av rörelsen. Den här boken sätter strålkastarljuset på vad som hände i…
Den andra delen i den erotiska trilogin ”Växt” om den unga kvinnan Lina Sundberg. Året är 1916 och Lina har kommit till Lund för att studera tillsammans med väninnan Chris. Hon bor tillsammans med de andra kvinnliga studenterna och det dröjer inte länge innan intriger börjar växa. Livet i Lund bjuder på…
Kategorier: Språk och lingvistik
Lund fick liksom Uppsala sin första professur i nordiska språk
år 1858. En institution i modern mening etablerades först ett
knappt hundratal år senare.
Professorerna förkroppsligade länge sina ämnen. Denna bok
om nordister och nordistik i Lund från 1860-talet till
1930-talet handlar därför i första hand om…
Norway’s Lund Hagem Architects is celebrated for their unique relationship with nature. For each building, the firm deftly analyses the built and natural landscape, determining which parts of a site should remain unbuilt, and which microclimates would best lend themselves
to domestic living. Established in 1984,…
Kategorier: Fascism och nazism Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
Lund har också en lång brun historia. Den började
dramatiskt. Våren 1939 röstade studenterna i Lund igenom
en resolution i protest mot att tio judiska läkare skulle få
arbeta i Sverige. Nära var tredje student vid Lunds universitet
sa nej till att släppa in judiska akademiker i Sverige fyra månader
efter…
Kategorier: Fascism och nazism Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
Per Svensson följer den bruna skuggan från trettio-talets män fram till ett gäng studenter som på 90-talet träffades på Lunds universitet och så småningom tog makten i Sverigedemokraterna, dvs Jimmie Åkesson och hans vänner.
Denna hyllade bok som gjort Per Svensson till en av de största auktoriteterna inom området…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Anders W Mårtensson skildrar med stor kunskap platsen runt Lunds domkyrka från 1000-talets andra hälft. Stortorget med sina bodar och sin märkliga träbeläggning har alltid varit en mötesplats. Här berättas om generationer av olika rådhus, om domstolen som blev nuvarande Katedralskolan samt universitetet och…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
»Med denna bok har Lundadomen verkligen fått en vägvisare som tar den på allvar. Det som gör boken så lyckad är att den blandar den historiska översikten med fördjupningar i enskilda personers livsöden, specifika föremåls historia eller vardagslivet i och utanför kyrkan under en viss period … Fotografierna är…
Han borde varit världsberömd.
Men idag är det knappast någon som
känner till Ivar Sandström. Ändå
var han mannen som fullbordade en
vetenskap. Som ung medicinstudent i
Uppsala 1877 upptäckte han bisköldkörtlarna.
Det skulle visa sig vara den
sista anatomiska upptäckten.
Under en svår och mörk tid i sitt eget
liv sökte…
"Både spännande och matnyttig läsning. En soffbordsbok som förenar nytta med nöje."Kyrkans tidning
Från det vackra uret i Lunds domkyrka ljuder två gånger per dag den medeltida hymnen In Dulci Jubilo, spelad av en liten dold orgel. Samtidigt hyllar små skulpturer av de tre vise männen Maria och Jesusbarnet i…
Banden mellan Småland och Lund är gamla och starka. De går tillbaka till Lunds universitets tillkomst 1668. Redan en vandring i Lund illustrerar småländska nedslag. I studentvärlden finns småländska nationer, och så finns Smålands Gille i Lund. Av särskilt intresse är smålänningar som kommit till Lund. Många har…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
On 28 May 2009, at a closed meeting in Brussels, ministers and state secretaries of education and science from several EU countries decided to build the European Spallation Source (ESS) in Lund, Sweden. Or did they?
It is common for big European science projects to be surrounded by secrecy and political deceit, but the…
I denna bok ryms berättelsen om pojken från Halmstad som blev världsberömd, gymnasieläraren som gjorde en banbrytande upptäckt, professorn som köpte sig en professur och en mäkta uppfinningsrik tidigare krigsfånge och många många fler som satt avtryck i lundafysikens historia.
Följ utvecklingen i ord och bild från…
Det har genom åren skrivits väldigt mycket om Kjell Nupen (19552014), en av Norges mest betydande nutida konstnärer, men inte så särskilt mycket om honom som grafiker. Detta trots att det var ett uttryck i hans konstnärskap som han själv värderade högt. Han ville vara en folkets konstnär, så bredvid sin omfattande…
”Lund” är ett fotografiskt porträtt av staden Lund, med omkring 600 bilder och texter på både svenska och engelska. Boken beskriver både klassiska besöksmål som Domkyrkan, Lundagård, Kulturen, Botaniska trädgården och parker, gatumiljöer, butiker, verksamheter och några av dem som lever och verkar i Lund.…
Det här en bok om Fabriks- och Hantverksföreningen i Lund som är en av landest äldsta, den startades 1847, året efter Skråväsendets upphörande. I brytningen vid sekelskiftet kom man snart att bli en av de storsta och livaktigaste föreningarna i landet.
YRVAKEN TÖRNROSA är berättelsen om Stadsparken i Lund i går, i dag och i morgon, om kända och okända sidor av den plats som för några år sedan utsågs till Lundabornas mest älskade, en oas mitt i staden där den knappt millimeterstora hålträdsklokryparen gömmer sig och där den senaste inventeringen visar att det finns…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
“Busig blondin” publicerades ursprungligen i nummer 1 1994 av Vanity Fair-inspirerade magasinet Intrig, vars slogan var ”Adjö tristess”. I Intrig, som gavs ut av Intellecta, kunde vi möta världsstjärnor som Madonna, Catherine Deneuve eller Federico Fellini och svenska som Jonas Gardell, Harry Schein och Eva Dahlgren,…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Socialhistoria och kulturhistoria
Engelsk utgåva av populär bok inför påvens besök
Den är en av Sveriges mest berömda sevärdheter med ca 700 000 besök per år. Domkyrkan i Lund är en storslagen romansk katedral och var en gång kyrkligt centrum för hela Norden. Än idag är kyrkan en viktig mötesplats och ett riktmärke för pilgrimer.
I höst kommer världens…