Sökresultat för Dialog...
Rensa filter?
Att en skola har döda vinklar innebär att skolans personal och vårdnadshavare i ett visst läge inte uppmärksammar resurser som finns eller att de har förlorat förmågan att se en problematisk situation från alternativa perspektiv. Det hindrar bra lösningar på utmanande och komplexa situationer. Skolans döda vinklar ska…
Undervisning som fenomen är inte något nytt i förskolan men det har oftast inte benämnts just undervisning. Sedan undervisningsbegreppet för förskolan infördes i skollagen år 2010 och i läroplanen 2018 har dock diskussionen om begreppet varit livlig bland både förskolans pedagoger och förskoleforskare.
I denna bok…
Dialog är vägen till kunskap i vår tid. När vi lyssnar
och knyter an till varandras erfarenheter blir vi medvetna
om vår roll som deltagande observatörer av
världen. Att vi är subjekt som påverkar och påverkas
av skeendet omkring oss. Platsen för dialog är det
mellanmänskliga mötet.
Men det gäller att se upp, för ordet…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning Management: ledarskap och motivation Organisationsteori och beteende
Verksamhetsutveckling och förändringsarbete står ständigt högt upp på agendan. I fokus för genomförandet placeras oftast ledarskapet, vilket ses som nyckeln till framgång. Den här boken vill vrida perspektivet och belysa den lokala ansatsen, där utgångspunkten är dialogen mellan ledning, chefer och medarbetare som…
Det här är en berättelse för alla de som i all sin nakenhet vågat visa sin sårbarhet; alla de som i ärlighetens ljus vågat blotta sitt innersta väsen och varit villiga att ta emot kärleken med alla dess skavanker och skuggor. Det här är en berättelse om en flicka som i sitt möte med några svarta streck finner sig…
Kategorier: Alternativa trossystem Eklektiska och esoteriska religioner och trossystem Filosofi och religion Religion och tro
Boken Dialog om vår samtida och vår framtida världsbild ger
en mycket kortfattad presentation av dagens naturvetenskapliga världsbild och en mer utförlig presentation av dansken Martinus världsbild. Förhållandet mellan dessa båda världsbilder diskuteras liksom några av samtidens existentiella och samhälleliga frågor.…
Det här är en berättelse för alla de som i all sin nakenhet vågat visa sin sårbarhet; alla de som i ärlighetens ljus vågat blotta sitt innersta väsen och varit villiga att ta emot kärleken med alla dess skavanker och skuggor. Det här är en berättelse om en flicka som i sitt möte med några svarta streck finner sig…
Dialog er grunnleggende i menneskers liv og samliv. Når dialog forstummer, er det fare på ferde, enten det handler om internasjonale relasjoner eller personlige forhold. Denne boken gir en innføring i dialogens filosofiske historie og om tenkerne som har beskjeftiget seg med dette temaet.
Blant spørsmålene som…
Kollegiala samtal är ett viktigt verktyg för att stärka kvaliteten och utveckla undervisningen. Ändå är sådana diskussioner fortfarande sällsynta inom högre utbildning. Den här boken presenterar en modell för kollegiala samtal – så kallade didaktiska utvecklingsdialoger – med utgångspunkt i autentiska…
Kategorier: Den medicinska professionen Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk etik och yrkesetik
Etikens dialog – dialogens etik handlar om dialogen som ett viktigt hjälpmedel i vårdens vardag. Den är avgörande för att en relation mellan vårdtagare och vårdare ska etableras. Dialogen är också en förutsättning för reflektion över svåra frågor, till exempel sådana som väcks av teknologiska innovationer i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
I Kärlekens paradis undersöker Matilda Torstensson Wulf hur ett av vår tids stora författarpar tampades med att hålla ihop livet och förhållandet och samtidigt få tid över till skrivandet. Henrik och Märta Tikkanen hade en dröm om att kunna leva i ett kärlekens paradis, där de båda skulle få utrymme att skapa och ösa…
Kategorier: Skönlitteratur
I sin memoarbok Ute i livet berättar Per Wästberg om ett telefonsamtal med Olof Lagercrantz som just lagts in på thoraxavdelningen på Karolinska sjukhuset: Han hade begärt allmän sal för att hålla kontakt med mänskligheten, nu hamnade hans ärkefiende Lars Gyllensten i sängen intill. Olof föreslog att de skulle glömma…
I sin memoarbok Ute i livet berättar Per Wästberg om ett telefonsamtal med Olof Lagercrantz som just lagts in på thoraxavdelningen på Karolinska sjukhuset: Han hade begärt allmän sal för att hålla kontakt med mänskligheten, nu hamnade hans ärkefiende Lars Gyllensten i sängen intill. Olof föreslog att de skulle glömma…
Kategorier: Bollsport Fotboll Fotbollssport Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Sport, idrott och friluftsliv
Är fotboll politik?
Fotboll och politik hänger inte ihop brukar det heta. Men riktigt så enkelt är det inte att skilja dem åt. Historien visar nämligen att både konflikter och fredsprocesser många gånger varit intimt sammankopplade med fotboll, kanske just på grund av att sporten visat sig vara ett effektivt verktyg…
Kategorier: Att hantera död och sorg Att hantera personliga problem Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser
”Det är lördag den 31 juli 1999. Du har de senaste timmarna andats med små korta kippande, ytliga andetag. Knappt hörbart. Klockan är 13:15 när man ser ögonen ryckigt röra på sig under dina ögonlock. Du drar in luft, ett enda hörbart andetag. Sen blir det bara tyst. Ingen utandning utan bara tyst. Du har kvävts…
Några av utredningens förslag:
förslagen ska ge medborgarna bättre underlag för välinformerade val om de överväger att anlita komplementär och alternativ vård. Flera av förslagen ska också tillgodose säkerheten vid användning av komplementär och alternativ vård.
En policy för att införa nya behandlingsmetoder i hälso-…
En grundförutsättning för integration är då att den dominerande gruppen öppnar upp maktrelationer, avstår dominans så att ett jämlikt samspel mellan människor med olika bakgrund blir möjligt.
Demokratisk integration i Sverige behöver ett skifte från att inrikes födda har makt över utrikesfödda och deras barn till att…
Kategorier: Barnpsykologi och utvecklingspsykologi Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Psykologi Råd till föräldrar Samhälle och samhällsvetenskap
Vi vill alla att våra barn ska utvecklas till starka och trygga individer, och det är vårt ansvar som föräldrar att varsamt och respektfullt visa vägen på denna resa. Föräldraskap är ett ansvarsfullt ledarskap som ställer krav på god kommunikationsförmåga. I sin bok ”Att leda barn med dialog och öppenhet”…
Under det senaste året har Prins Eugens Waldemarsudde haft glädjen att samarbeta med Kungl. Konsthögskolan i ett projekt som nu utmynnat i en utställning och i denna publikation. Titeln på utställningen syftar på de val nio studenter från Konsthögskolan gjort ur Waldemarsuddes samlingar, ett urval favoriter som gett…
Kategorier: Antropologi Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kulturantropologi och socialantropologi Muntlig historia Samhälle och samhällsvetenskap Sjöfartshistoria Sociologi och antropologi
År 1945 började Nordiska museet samla in svenska arbetares levnadsberättelser. Många av dessa publicerades i den populära bokserien Svenskt liv och arbete och kom, med titlar som Statarminnen och Sågverksminnen, att bidra till den stora berättelsen om det svenska folkhemmet. 1953 började man samla in sjöfolkets…
Ger en bred belysning av det svenska föreningslivet och då särskilt föreningarnas förutsättningar att bedriva sina verksamheter och att fungera som en bärande del av demokratin.
Svenska kyrkan står i vår tid inför den stora utmaningen att göra sig angelägen och att levandegöra sin tro. De fysiska materialiseringarna av kyrkan, dess rum och liturgiska föremål, har alltid varit viktiga, kraftfulla redskap för att nå också utanför sin egen krets. Dopfunten och miljön kring den är ett av de…
Mytens förvandlingar. Georg Büchners revolutionsdrama Dantons Tod och dess verkningshistoria.
”Resan ifrån lifvets ö till dödens”. August Strindbergs Spöksonaten ett purgatoriedrama.
Att gestalta ett liv. Hjalmar Bergmans roman Savonarola. En munkhistoria.
I passionens vind. Kring Parisina ett skådespel…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap 1800-talet Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Trots att Viktor Rydberg och August Strindberg tillhörde olika generationer var de verksamma samtidigt under drygt 25 års tid. För första gången får vi här en grundlig inblick i deras åsikter om varandra samt en uppfattning om de impulser de fått från varandras författarskap. Studien bygger på brevmaterial och…
Vem är inte trött på ineffektiva sammanträden, traditionella konferenser och styrd information? Behovet av fördjupad dialog och nya mötesformer växer ju mer samhället förändras. Journalisten och möteskonsulten Ingrid Olausson beskriver här metoder för att skapa dialoger i såväl små som stora arbetsgrupper. Hon visar…
Kategorier: Författningsrätt och förvaltningsrätt Juridik Särskilda rättsområden Skatter och avgifter
I syfte att motverka aggressiv skatteplanering har, under det senaste decenniet, arbetsmodeller baserade på OECD:s co-operative compliance införts i skatteförvaltningars verksamhet i flertalet länder världen över. År 2011 introducerades arbetsformen i Sverige av Skatteverket genom fördjupad samverkan, som sedan år 2014…
Kategorier: Åldersgrupper och generationer Åldersgrupper: barn Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Redaktör: Catharina Hällström
Boken är baserad på 2016 års barnkultursymposium vid Centrum för barnkulturforskning och belyser och diskuterar förhållandet mellan nu och då i barnkulturen. Forskare från olika discipliner, universitet och högskolor samt författare, regissörer och andra kulturskapare presenterade olika…
I den politiska debatten förpassas jag tillbaka till en polariserad värld av motsatser. Ett vi och dom-tänkande som skapar splittring och osämja. Den andre, den främmande och annorlunda, blir en motståndare som ska bekämpas och besegras. Debatter blir till politiska ”slagfält” i medierna och partierna ”rustar” sina…
”Delaktighet och dialog på väg mot hållbara arbetsplatser” är en vägledning för den som arbetar med förändringar på sin arbetsplats.
I boken beskriver journalisten Eva Thelander ett projekt där fyra arbetsplatser, präglade av trötthet och utmattning efter åtskilliga förändringar, hittade egna lösningar…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Kolonisering är att med överlägsna resurser kunna styra agendan och forma maktlösas föreställningsvärld. Men är kolonisering alltid av ondo, det vill säga förtryckande? Vad är skillnaden mellan dialog och kolonisering och när tar koloniseringen formen av destruktiv manipulation i stället för konstruktiv utveckling? Med…
Kategorier: Medicin och omvårdnad
Det uppstår och pågår flera olika dialoger i samband med en röntgenremiss. De involverar inte bara remittenten och radiologen, utan också patienten och många andra medarbetare som är delaktiga i vården kring patienten. Dessa samtal utspelar sig framför allt i tidsmässig närhet till…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Boken handlar om möten mellan professionella nätverk och klienternas egna nätverk i psykosocialt arbete. I svåra situationer blir gränsöverskridanden nöd-vändiga mellan professionella sektorer och även mellan de professionella och klienternas personliga nätverk. Möten med många aktörer kan dock vara frustre-rande och…
Repliken är ett av de viktigaste redskapen för att uttrycka en karaktär. I romanen kan den lyfta fram en enskild karaktär, i dramatiken bär den det mesta av handlingen och i tvdeckaren används den ofta för att informera publiken. Genom medvetna val av ord och uttryckssätt kan man skapa helt olika karaktärer och därmed…
En av de största utmaningarna inom utbildningsområdet är att hitta en lagom balans mellan individ och grupp, mellan en individualiserande undervisning och läroformer inriktade på samverkan. Skolan har fortfarande potential att vara både kulturbärare och skapare av en kultur som tolererar och värdesätter olikhet. Det…
Kategorier: Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer Statsskick: demokrati
SNS Demokratiråd bildades 1994 i syfte att studera den svenska demokratins arbetsformer. Författarna fokuserar på ett antal centrala värden: demokrati som medborgarstyrelse, demokratin skall vara förenlig med rättsstatens krav och den skall vara handlingskraftig.
För att se om den svenska demokratin uppfyller dessa…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning Management: ledarskap och motivation
Trött på ineffektiva sammanträden och traditionella konferenser?
Behovet av nya mötesformer med förbättrad dialog ökar ju mer samhället förändras.
Dialog beskriver utförligt flera arbetsformer där alla kommer till tals på lika villkor och interaktiva möten där alla är delaktiga.
Det spelar ingen roll om gruppen är…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Lena Kjersén Edman, litteraturvetare, bibliotekarie och bokpratare, är inte bara beläst som få, hon kan också förmedla sina läsupplevelser så att läsare och lyssnare drabbas av akut läslust! I Böcker som samtalar berättar hon om hur vårt litterära arv, från antiken till idag, ständigt omformas i nya skepnader av nya…