Sökresultat för Fri Tanke...
Rensa filter?
Åh! är en bok om känslor, och den vänder sig till både små och stora. Med hjälp av uttrycksfulla illustrationer förklarar Eva Funck vad våra känslor egentligen är bra för vilken funktion de haft under människans utveckling och hur de hjälper oss idag. Känslorna har vi fått för att vi biologiskt och socialt ska…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi Välfärd och bidragssystem
I Handbok för fifflare granskar Hanne Kjöller det buffébord av välfärdsförmåner där var och en med rymligt samvete kan förse sig. Med offentliga uppgifter från statliga utredningar, remissvar och rapporter visar hon hur fusket går till och hur riskerna att ertappas ser ut. Samt hur bristande kontroll och politisk…
Under senare år har olika sorters personlighetstester blivit mycket populära men deras vetenskapliga grund har ifrågasatts. Man har frågat sig om personlighet över huvud taget går att mäta?
I Vem är du? sammanfattar forskarna Petri J. Kajonius och Anna M. Dåderman det viktigaste i den moderna forskningen om…
Kategorier: Filosofi Filosofi och religion Referensverk Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Seriella publikationer och periodika Uppslagsverk och referensverk
Sans 1/2023: Filosofi: fri vilja, moral, straff, tankeexperiment, AI, utilitarism, bildningHur bör vi tolka och studera mänsklig moral? Vad kan utilitarismen lära oss om samtidens politiska låsningar? Kan tankeexperiment hjälpa oss med svåra etiska dilemman? Vilka konsekvenser får superintelligent AI för mänskligheten?…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Hep stars hade alltid bråttom när deras uppträdanden var över för hinna undan flickorna, som älskade dem så mycket att de sprang efter dem och tjöt och skrek och ville dra i deras hår, som var långt och nytvättat. I alla fall Bennys. Det gjorde ont när flickorna slet i håret, så det var bäst att fly så fort det bara…
När Lorentz debuterar som poet med diktsamlingen En dans den döda sommaren förenas det romantiska tilltal han gjort sig känd för i sin musik med en förnyad språklig täthet. Det är samtidigt en öppen lyrik med Lorentz helt personliga frasering och musikalitet.
I de fristående dikterna finns en tillförsikt om en bevarad…
Flickan som flydde krigets Iran som barn och nu forskar om hjärnan och rädsla. Pojken som inte kunde stava till professor, men som sedan själv kom att bli en. Den grubblande flickan som nu har som yrke att fundera över stora frågor om livet. Den ensamma pojken som blev internationell expert.
Forskardrömmar gläntar på…
I modern tid har en djup spricka bildats mellan naturvetenskapen och filosofin – ämnena framstår som oförenliga. Men allt vetande har egentligen samma grund: att försöka förklara verkligheten, livet, naturen, människan och samhället.
Apan & Filosofen är idé- och vetenskapshistoria som med lätt hand tar…
Varför känner vi ångest och rädsla? Är känslorna medfödda eller inlärda? Vad händer i hjärnan när vi känner rädsla? Hur vanligt är sjuklig ångest, och vilka behandlingar är mest effektiva?
Kort om ångest sammanfattar de senaste forskningsrönen inom psykologi, neurovetenskap, genetik, epidemiologi och kliniska…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Organiserad brottslighet Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Bombattentat, skottlossningar och rena avrättningar. Hot mot målsäganden och vittnen som skräms till tystnad. Öppen narkotikahandel, utpressning och kidnappningar. Våldsamma hämndaktioner mot poliser och deras anhöriga. Sverige har drabbats av en ny och brutal kriminalitet – ett gangstervåld.
Fredrik Kärrholm har…
Människor innehar en särställning på vår planet, inte för att vi har starkare muskler eller vassare tänder än andra arter, utan för att vi har smartare hjärnor. Våra hjärnor har utvecklat tekniken och de komplexa sociala strukturer som gett oss vårt oförnekliga övertag.
Om maskiner utvecklas till att bli överlägsna…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Filosofi och religion Religion och tro Religion: allmänt Religionskonflikter, intolerans och förföljelse Religiösa frågor och debatter Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Någon har kallat det för Goebbelsglappet: den korta tidsperiod som hinner gå mellan att något nytt djävulskap dyker upp i världen och att judarna får skulden för det.
Antisemitismen är alla konspirationsteoriers moder. I Hatet mot judarna berättar Björn Wiman om dess nya och historiska former, om minnesarbetet efter…
Kategorier: Föroreningar och miljöhot Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Klimatförändringar Miljön Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer Statsskick: demokrati
Vi står inför en existentiell utmaning med förändrade villkor för allt liv på jorden. Samtidigt genomgår den moderna demokratin sin värsta kris sedan andra världskriget. Är hotet mot demokratin och den globala upphettningen två kriser som går ihop till en ödesdiger storm? Eller finns det vägar mot minskade utsläpp och…
Regnbågsnationen Sydafrika – det var så Desmond Tutu och Nelson Mandela kallade sitt land efter att apartheid avskaffades år 1994. Det syftade till deras vision om ett mångkulturellt Sydafrika som skulle växa sig starkt genom försoning. Blev det verkligen så?
I en skildring av människor och deras vardag, deras…
Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Populärmedicin och hälsa Populärvetenskap
Smaka på ordet.
K-R-O-P-P-S-V-Ä-T-S-K-A.
Ett av svenska språkets fulaste ord. Det signalerar något obehagligt, något som har med kroppen att göra men som vi ändå inte riktigt vill kännas vid.
Hur är det med saliv, öronvax, talg, tårar, svett, snor och slem? Bröstmjölk, slidsekret och sädesvätska? Varför bär vi omkring…
I Filosofins historia presenterar A. C. Grayling, professor i filosofi vid Oxford universitet, tre tusen år av tänkande. Det här är en sällsynt heltäckande bild av vårt intellektuella arv från den västerländska såväl som den asiatiska och afrikanska filosofiska traditionen.
Med stilistisk klarhet tar Grayling läsaren…
Ekologiska livsmedel betyder för många högsta kvalitet tillsammans med ett ansvarstagande för naturen. Man föreställer sig att det här är den allra nyttigaste maten, som är giftfri och bidrar till en uthållig produktion. Men är det verkligen sant?
Får konsumenterna bättre livsmedel och en bättre miljö om de köper…
Kategorier: Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Hur kommer det sig att det vanligtvis tämligen gråtrista och vardagslunkande svenska samhället kan framstå som så dramatiskt, färgstarkt och sensationellt när vi tar del av det i medial förpackning? Journalistiken är en del av upplevelseindustrin, där en av de viktigaste drivkrafterna är att inte tappa publikens…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Genusvetenskap Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Reportage och samlingar av journalistiska texter Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Vad händer när tanken blir ofri i jämställdhetens namn?
En revolution sveper genom våra universitet. Den kallas jämställdhetsintegrering och används som täckmantel för en radikal och djupgående process. Kvinnor kvoteras in bakom lyckta dörrar. Forskare tystnar av rädsla för repressalier. Kunskapen snedvrids när…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
Liberalismen har på senare år inte bara utmanats av populister på högerkanten, utan även av en förnyad, progressiv vänsterrörelse. Kritiken från vänsterkanten utvecklades ur en anklagelse – som förvisso var korrekt – om att liberala samhällen inte levde upp till sina egna ideal om lika behandling av alla…
Hur formas barns uppfattning om sig själva och världen? Hur skapar man en stark anknytning till sitt barn? Hur kan barn lära sig på bästa sätt, och vilken betydelse har miljöer och människor runt omkring? Barndomen är en lång lärandeprocess som börjar redan i livmodern.
Här beskrivs den fascinerande utvecklingen av…
En baksidestext är som ett fönster som öppnar mot boken. Särskilt ironiskt blir detta då boken du håller i din hand handlar om textens, ordens, språkets relationer till verkligheten som vi upplever den.
Men språket kan aldrig uttömma hela upplevelsen, orden förmår inte sammanfatta alla fakta, inom denna korta texts…
Kategorier: Etiska frågor och debatter Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Maten vi äter har en enorm påverkan inte bara på oss själva utan också på andra människor. I globaliseringens tid har våra individuella matvanor blivit en brännande etisk fråga.
Hur förhåller sig maten vi äter till dess produktionsvillkor? Hur kan vi på ett trovärdigt sätt relatera våra dagliga livsmedel till stora…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Social Integration & assimilation Sociala och etiska frågor
“Sverige är inte längre ett land, det är delat.”ur Janne Josefssons förord
Vad har hänt med Sverige – en gång känt som världens mest jämlika och demokratiska land? Nu förknippas vi med dödsskjutningar av unga, parallella samhällen, eskalerande gängkriminalitet, ökande klyftor, barnfattigdom och…
Kategorier: Infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad Samhälle och samhällsvetenskap Sjukdomar och rubbningar
Mindre än ett år tog det. Från utbrottet i Wuhan i december 2019 till dess att vaccin var framställda i november 2020. Aldrig har vetenskapens verkstad arbetat så snabbt – eller varit så uppmärksammad av media och allmänhet, på gott och på ont.
Men pandemin följdes också av en infodemi som prövade oss jämte den…
Kategorier: Människans reproduktion, tillväxt och utveckling Människans tillväxt och utveckling Medicin och omvårdnad Medicin: icke kliniska discipliner Mognande och åldrande
Den första människan som blir 150 år kan redan vara född.
Det menar David Sinclair, en av långlevnadsforskningens främsta gestalter. I ett flertal labb runt om i världen arbetar Sinclairs forskningsteam med att stoppa eller till och med vända åldrande i den mänskliga kroppen. Enligt honom är frågan inte om, utan när,…
Vad är det för fel på folk?
Vi föds med ofattbart avancerade hjärnor, anpassade för att ständigt lära sig nya saker om världen. Vår tillgång till kunskap är större än någonsin. Ändå fastnar många av oss i faktaresistens och konspirationsteorier.
I sin nya bok argumenterar Steven Pinker för att det rationella…
Kategorier: Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk forskning Medicinsk utrustning och medicinska tekniker Samhälle och samhällsvetenskap
Forskning är det bästa som hänt mänskligheten. Miljoner människoliv har räddats genom upptäckter som penicillin, vaccin och insulin. Även icke-medicinsk forskning har gjort våra liv längre och bättre. Kanske är det forskningens ovärderliga förtjänster som gjort att medier, politiker och skattebetalare så sällan…
Novellerna i Berättelser om ditt liv gestaltar människor som ställs inför det oerhörda men ännu tänkbara, utomjordingar som tar kontakt, en injektion eller ny teknik som förhöjer eller förändrar hjärnans funktioner och begränsningar.
Det börjar i det bekanta, livet så som det är för oss dödliga: arbete, familj, vänskap…
Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.
Ond kemi är inte någon receptsamling för giftmördare och mordbrännare. I stället har de mörka…
Genom att lära känna din egen och andras personlighet kan livet på många områden bli både bättre och lyckligare. Men går personlighet verkligen att mäta?
Personlighetstester är mycket populära men deras vetenskaplighet har på goda grunder ifrågasatts. Psykologiforskarna Petri Kajonius och Anna Dåderman berättar i Vem…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Autism och Aspergers syndrom Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap Teknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Uppfinningar och uppfinnare
Sedan urminnes tider har vi människor försökt att förstå världen genom att se mönster och strukturer i tillvaron. Denna förmåga bör ha utvecklats någon gång för 70 000-100 000 år sedan och lär vara unik för vår art.
Hos autistiska personer är denna förmåga att särskilja och systematisera extra känslig. Al var en pojke…
Kategorier: Filosofi och religion Religion och tro Religion: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi
Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men sökandet efter det heliga finns som en underström också i det sekulära.
I Gud: Jakten undersöker teologen Joel Halldorf de religiösa dimensionerna av vår samtid – i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Han placerar sekulära…
Kategorier: Astronomi, rymd och tid Fysik Kosmologi och universum Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Populärvetenskap
Kan fysiken förklara människans inre upplevelser av världen? I åtta essäer på kollisionskurs med populära föreställningar om den senaste matematiken och fysiken avslöjar Ulf Danielsson en blind fläck i den västerländska vetenskapens historia: Frånvaron av den mänskliga kroppen och sinnena i ekvationerna. De…